Těhotnou měl vézt sanitkou do nemocnice: Řidič se změnil v porodníka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Těhotnou měl vézt sanitkou do nemocnice: Řidič se změnil v porodníka

Řidič záchranky Rostislav Klement se »svým« klukem.
Řidič záchranky Rostislav Klement se »svým« klukem. (Foto pro Aha! – krimi-plzen.cz)

Měl jen převézt těhotnou ženu sanitkou do porodnice. Jenže maminka začala rodit už doma, a tak se z řidiče stal porodník. A počínal si skvěle.

Pro Rostislava Klementa z plzeňské záchranky to měl být jen obyčejný, rutinní výjezd, jakých už absolvoval stovky. Jenže teď, když dorazil na místo, bylo už na cestu do porodnice pozdě. A nebýt jeho duchapřítomnosti, nemusel pro miminko porod dopadnout dobře. „Už při porodu hlavičky jsem zjistil, že dítě má pupeční šňůru omotanou okolo krku. Tak jsem ji uvolnil a dítě s pomocí maminky porodil,“ říká skromně Klement.


Čerstvě narozeného kluka a jeho maminku pak záchranáři odvezli do Fakultní nemocnice v Plzni. Velkou zásluhu na tom, že vše dobře dopadlo, má operátorka s dispečinku záchranky. „Správně vyhodnotila, že porodní bolesti jsou už tak časté, že by mohl hrozit porod. A tak neposlala jen převozní sanitku, ale vyjížděl tam vůz s řidičem-záchranářem. To jsou proškolení specialisté, kteří takovéto situace zvládnou,“ dodává mluvčí záchranky Lenka Ptáčková.

Autor:  zb

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.