To vhání slzy do očí: Nehybný Martínek (3) tak moc touží dát mamince alespoň pusu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

To vhání slzy do očí: Nehybný Martínek (3) tak moc touží dát mamince alespoň pusu!

"Hadrový panáček" Martínek se pokouší dát mamince pusinku.
"Hadrový panáček" Martínek se pokouší dát mamince pusinku. (﷯Foto Aha! – Kateřina Moravcová, archiv rodiny )

Slzy se derou do očí mamince Evě Kolitschové (32) z Chodova na Sokolovsku, když vypráví o svém dramatickém porodu. Málem při něm její syn umřel. Teď i přes svůj handicap jí Martínek dává lásku.

Martínek (3,5) se narodil v řádném termínu. Těhotenství maminky probíhalo bez komplikací. Nic nenasvědčovalo tomu, že dojde k tragickému konci. „Nerodila jsem ani příliš dlouho. Jen si pamatuji, jak na mě sestřičky křičely, ať tlačím. Syn se pak narodil do minuty, ale byl v bezvědomí. Museli ho oživovat,“ vypráví se slzami v očích maminka.

Syna po porodu ani neviděla. Okamžitě byl převezen stovky kilometrů daleko, do nemocnice v Ústí nad Labem. „Viděli jsme ho až po sedmi dnech. Lékaři nám řekli, že bude maximálně dyslektik nebo dysgrafik,“ říká paní Eva. Jenže když v roce Martínek neuměl sedět a jen ležel, tušila, že je zle. „Na magnetické rezonanci, kterou nám udělali až téměř ve dvou letech, zjistili, že má svalovou hypotonii následkem těžké porodní asfyxie,“ dodává maminka. Martínek je tak téměř nehybný, navíc je i mentálně opožděný.

Co je svalová hypotonie?
Hypotonie je neurologická porucha, která způsobuje svalovou slabost. Tělo je neschopné svalového napětí. Dětem s touto poruchou se také někdy říká hadrové panenky.

Martínek potřebuje spoustu zdravotních pomůcek. Rodina momentálně šetří na domácí židličku, která stojí 40 tisíc korun. Chcete Martínkovi pomoci i vy? Tady je jeho transparentní bankovní konto: 107- 4657590277/0100



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.