Dva paláce miliardáře Radovana Vítka: V Anglii HUJ, na Pohořelci FUJ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Dva paláce miliardáře Radovana Vítka: V Anglii HUJ, na Pohořelci FUJ!

Radovan Vítek vlastní palác na hradčanském Pohořelci i sídlo po Ringo Starrovi v hrabství Surrey.
Radovan Vítek vlastní palác na hradčanském Pohořelci i sídlo po Ringo Starrovi v hrabství Surrey. (Foto: Aha! - David Malík, ara)

Čtvrtý nejbohatší Čech Radovan Vítek (44 let, 29,4 miliardy korun) si koupil nádherné britské sídlo bubeníka Beatles Ringo Starra. Vlastní ale také palác na pražském Pohořelci. A tenhle dům je už léta atraktivní leda tak pro krysy!

Památkově chráněný skvost, původní renesanční měšťanský dům ze 17. století na Pohořelci číslo 24 je na dohled od Pražského hradu. A realitnímu magnátu Vítkovi dělá ostudu dobrých deset let. Právě tehdy ho získala společnost U Svatého Michala, patřící do jeho impéria CPI.

Zatímco u Hradu si Vítek pěstuje »dům hrůzy«, jinde si potrpí na luxus a na nějaký ten milion nehledí. Jakobínské panství v Anglii koupil od legendárního bubeníka Beatles Ringo Starra podle odhadu odborníků za 600 milionů korun…


Dům hrůzy
„Je to dům hrůzy, kde by se mohly bez kulis natáčet jak horory, tak filmy z druhé světové války,“ rozčiluje se Miroslava Bukvicová ze sousedství. „V místě kudy projíždějí vládní delegace a chodí davy turistů je dům velkou ostudou,“ dodává.

Dveře do průjezdu jsou otevřené, takže se kolemjdoucím naskýtá pohled na hromady nepořádku, suti a starého nábytku. „Už roky je tu úplné mrtvo. Jen posledních deset dní odsud někdo odváží suť. Stejně je to podvod. Viděl jste kolik firem tam má sídlo?“ řekl nám provozovatel protější kavárny. Dříve tu naoko sídlily desítky firem, dnes je jich na schránce uvedeno jedenáct. Nějaký nespokojenec pod jejich seznam napsal: „Tak proč tu nejsou?“
Rekonstrukce na spadnutí?
V roce 2013 opuštěný dům na Pohořelci 24 dokonce okupovali squatteři. Měli v úmyslu v něm vybudovat kulturní centrum a sociální byty. Policie je však záhy vyhnala. Podle památkářů je nyní projekt rekonstrukce paláce v závěrečné fázi schvalování. „Mohu s plnou odpovědností prohlásit, že to jde do finále a nic nebrání schválení projektu. S rekonstrukcí by se mohlo začít ještě letos,“ prohlásil šéf pražských památkářů Ondřej Ševců.





Autor:  kol

Přečtěte si
kiwi65
16. 2. 2015 • 15:56

Hlavně na to určitě vydělal poctivou prací,jako všichni jemu podobní...

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.