Anička dědovi umírala v náručí: Batole lékařka odmítla prohlédnout! Chyběla kartička pojišťovny... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Anička dědovi umírala v náručí: Batole lékařka odmítla prohlédnout! Chyběla kartička pojišťovny...

Osmiměsíční Anička málem zemřela, protože neměla průkazku zdravotní pojišťovny.
Osmiměsíční Anička málem zemřela, protože neměla průkazku zdravotní pojišťovny. (Foto Aha! – Ivana Žáková, ara)

Měla vysokou horečku a křeče... Vážně nemocnou, teprve osmiměsíční Aničku, ale dětská lékařka odmítla prohlédnout. Důvod? Její matka s sebou neměle kartičku zdravotní pojišťovny.

„Já se z toho šoku, jak mi vnučka přestala dýchat v náručí a vypadala že je mrtvá, stále nemůžu vzpamatovat. Nedokážu spát ani jíst,“ řekl Aha! i dědeček Aničky Julius Kala (43).

S malou Aničkou a její matkou byl v ordinaci dětské lékařky Hany Šimečkové v Ostravě-Zábřehu, žádali ošetření děvčátka, protože celá »hořela« a chytala se za ouško.

„Dcera se zrovna přistěhovala z Krnova, kde nechala kartičku zdravotní pojišťovny. Sestra nás vykázala, že bez ní Aničku nepřijme. Lékařka se na vnučku ani nepodívala, neboť prý není její klientka,“ popsal nepříjemnou zkušenost na pediatrii Kala. Sestře prý řekl vnuččino rodné číslo i u jaké pojišťovny je pojištěna. Marně…

Přestala dýchat
Večer začala být holčička netečná. „Začala se třást a dostala křeče. Pak začala fialovět a zaklánět dozadu hlavičku. Náhle přestala dýchat a na cokoliv reagovat. Držel jsem to bezvládné tělíčko v náručí a volal záchranku,“ vylíčil Aha! dramatické chvíle dědeček.  Aničku hospitalizovali na kojeneckém oddělení fakultní nemocnice.
„Lékaři mi řekli, že stačili dvě minuty a už by se nemusela probrat,“ dodává třesoucím se hlasem Julius Kala. Anička nyní leží v nemocnici a už se jí daří lépe.

Na lékařku podal trestní oznámení
Kala včera podal na policii trestní oznámení na dětskou lékařku Hanu Šimečkovou, že neposkytla vnučce zdravotní péči. Ta se k případu na dotaz Aha! odmítla vyjádřit. Zdravotní sestra jen sdělila, že bez průkazky zdravotní pojišťovny děti opravdu nepřijímají.

Nemocného ošetřit musí!
„Pokud pacient přijde k lékaři s vážnými zdravotními problémy, v ohrožení života, tak ho lékař musí ošetřit bez ohledu na to, zda má kartičku jakékoliv zdravotní pojišťovny nebo ne,“ řekl Aha! mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý. Vysoká horečka u takto malého dítěte ohrožení na životě představuje.

Stav pacienta je důležitější!

„Je povinnost kartu zdravotní pojišťovny u sebe mít, pokud se však jedná o neodkladnou péči, to jsou především akutní případy, je stav pacienta důležitější a lékař by pacienta měl vždy neodkladně ošetřit,“  řekl Aha! Michal Sojka z České lékařské komory.



Autor:  Ivana Žáková

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.