Trochu jiný Klub rváčů: Takhle boxují babičky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Trochu jiný Klub rváčů: Takhle boxují babičky!

Pak že se dámy prát neumí. Boxují s velkým zápalem.
Pak že se dámy prát neumí. Boxují s velkým zápalem.  (Foto Aha! - Martin Sekanina)

Tak tyhle večer v parku, pokud máte nečestné úmysly, obloukem obejděte. Parta babiček a dědečků v důchodovém věku se už tři roky, třikrát týdně schází na hodinách boxu! A s ničím se nepářou, svoji peněženku ani kůži by nedali zadarmo!

Kroužek, který vedou profíci, pravidelně navštěvuje 13 seniorů. Jen pro zajímavost, nejstaršímu z nich, panu Antonínovi je 88 let!
Při pohledu na ně si musíte znovu protřít oči. Do tělocvičny v pražských Vršovicích nastupují senioři a seniorky ve sportovním oblečení s boxerskými rukavicemi. Dnes se jich sešlo deset. Radostně se vítají, prohodí pár slov, někteří se zdravě hecují, jiní vesele pošťuchují, tu a tam už padne z legrace první rána. Všichni jsou už natěšení do ringu.

Nikoho nešetří...
Po chvíli už přichází mladý kouč Martin Parlagi, který by mohl být jejich vnuk. „Tak a jdeme na to,“ zavelí k nástupu. Rozcvička může začít. Postupně procvičí všechny části těla. Poctivě, nikdo se neulejvá. „Neděláme žádné rozdíly, ať už se jedná o ženy, nebo nejstarší jedince,“ prozrazuje zakladatel boxerského kroužku Jaroslav Konečný.

Ten kroužek založil a několik let pravidelně koučoval. „Ve spolupráci s radnicí v Praze 10 jsme před několika lety spustili projekt sebeobrany pro seniory. Zájem byl obrovský. Když pak kurzy skončily, řada z nich za mnou přišla, zda bychom nemohli pokračovat dál. Tak mě napadlo přidat k tomu ještě box,“ vzpomíná na vznik ojedinělého kroužku pro nejstarší Konečný. Česko dokonce reprezentoval na olympiádě v Atlantě v roce 1996.

Obavy o zdraví vystřídalo nadšení
Odezva mezi seniory byla na náročný a mnohdy krvavý bojový sport kladná. „Ze začátku jsem měl strach, aby to s někým neseklo, začal jsem tedy trochu volněji. Až postupem času jsme začali přidávat tréninkové dávky. Dnes už o nikoho z nich obavu nemám. Podívejte, jak to mydlej, jakej drajv, elán do toho dávají… Někteří mladí by si z nich mohli vzít příklad,“ dodává. 

Kriminálníci mají smůlu, tihle důchodci se ubrání
Po rozcvičce senioři utvoří dvojice a vždy jeden z nich buší do rukavice svého sparingpartnera. Na povel se pak prostřídají. Nejstarší účastník pan Antonín, kterému bude letos 89 let, rozdává rány jako Rocky Balboa.
A pozor, i dámy se činí. Je až neuvěřitelné, jak přirozené pohyby dělají. Jako by snad boxovaly odmalička.

„Box se stal mým velkým koníčkem,“ říká jednašedesátiletá Helena Černíková. I když trenér zrovna dává krátkou pauzičku na vydýchání, ona neustále poskakuje, stínuje údery. „Jestli bych se teď dokázala ubránit, kdyby mi někdo přepadl? Možná ano! Stoprocentně jsem teď jistější,“ má jasno a jmenuje další výhody tohoto kurzu. „S fyzičkou jsme teď úplně jinde, než když jsme začínali. To víte, že občas člověka něco bolí, ale kdybychom nechodili, tak nás doma bolí úplně všechno. Příbuzenstvo se mi sice směje, ale já tenhle sport a tuhle partu, kterou tu máme, opustit rozhodně nehodlám,“ směje se paní Helena.

Dalším bodem jsou údery do boxovacích pytlů. Levý hák, pravý hák… Senioři do nich buší, seč jim síly stačí. Někdo do nich tu a tam i kopne. Že jsou tihle lidé dávno v penzi, se mi ani nechce věřit... Následují cvičné zápasy v ringu a pak závěrečné protažení těla. „To už je konec? Dneska to teda nějak rychle uteklo,“ diví se někteří z nich.

Levý hák, pravý hák…  Tak pálí nejstarší boxer z kroužku pan Antonín (88)

Pracoval na Ministerstvu zemědělství a byl spíše typický úředník. Jednou za čas si zahrál volejbal. Nyní je nejstarším boxerem kroužku a je moc oblíbený. Hýří pozitivní náladou, rozdává úsměvy. Právě on je také důkazem, že nikdy není pozdě.

Pane Antoníne, jak dlouho už boxujete?
„Od chvíle, co boxerský kroužek vznikl. Takže tři roky. Člověk by se v tomhle věku měl udržovat v kondici.“

Vy jste předtím někdy boxoval?
„Nikoliv. Box jsem v životě nedělal.“

Přece jenom je to dost náročný sport. Po tréninku musíte být asi velice unavený…
„Únava jde stranou, mě to naopak spíše nabíjí. Po tréninku se cítím jako na novém světě.“

Box je tvrdý sport. Došlo už během tréninku k nějakému úrazu? Odešel někdo s monoklem?
„Tady je to vedené na vysoké úrovni, trenéři jsou profesionálové, jsou si vědomi, že tu mají starší materiál, takže i z pohledu bezpečnosti vědí přesně co a jak. Nepamatuji se, že by k něčemu došlo.“

Co vás během tréninku baví nejvíce a co naopak moc nemusíte?
„Už jen samotné rozcvičky jsou velice přínosné. Když jsme začínali, po pár minutách jsem byl celý zadýchaný a nemohl. Teď si je doslova užívám. Samozřejmě boxování je fajn. A také kolektiv, který se tady vytvořil. Vždycky je tu příjemná atmosféra.“  

Co na váš netradiční koníček říká vaše rodina, blízcí? Nemají o vás strach?
„Když mi zemřela manželka, tak jsem si řekl, že nechci být doma sám a musím si najít nějakou činnost. Začal jsem s Klubem českých turistů, s kterými dodnes chodím na túry, výlety… Vždycky zhruba těch deset kilometrů. K tomu pak připojil kurzy sebeobrany a následně box. Moje děti mají své rodiny a neříkají mi, co bych měl a neměl dělat…“ (smích)

Myslíte si, že byste se teď už na ulici ubránil?
„Rozhodně bych byl více připravený, než kdybych sem nechodil. Samozřejmě by záleželo na okolnostech, na protivníkovi… Nemůžu tvrdit, že bych byl úspěšný, ale určitě bych byl ve střehu.“



Autor:  David Laštovka

Přečtěte si
univerzalnizena
3. 2. 2015 • 18:14

jdu bléjtttttttttttttttttttttttttttt

anitsalv2012
2. 2. 2015 • 18:57

A proč ne.... fandím jim

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.