Ukradla kojence v Motole, dostala rok vězení! Přijde vám to málo, nebo hodně? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ukradla kojence v Motole, dostala rok vězení! Přijde vám to málo, nebo hodně?

Policie zasahovala bleskurychle. Okamžitě začalo i zajišťování veškerých důkazů.
Policie zasahovala bleskurychle. Okamžitě začalo i zajišťování veškerých důkazů. (Aha! - David Malík)

Haně N., která loni unesla z čekárny v motolské nemocnici cizího tříměsíčního kojence, dnes Obvodní soud pro Prahu 5 uložil jeden rok vězení. Rozhodnutí zatím není pravomocné. Čtyřiatřicetiletá matka dvou dětí chlapečka sebrala, protože předtím před svým přítelem předstírala těhotenství i porod a potřebovala svou lež doložit. Kojenci se nic nestalo, policejní hlídka únoskyni dopadla za šest minut.

"Přítel strašně chtěl dítě, stále se nám to nedařilo. Pak jsem řekla, že jsem těhotná, a tu lež už nešlo vzít zpátky. Tomu chlapečkovi bych v životě nic neudělala. Měla jsem v tu chvíli zkrat. I kdyby mě policie nechytila, šla bych dítě vrátit," tvrdila Navrátilová u soudu.

Znalkyně z oboru psychiatrie ji však označila za manipulativní a lhavou osobu. Podle ní si Navrátilová počínala promyšleně, aby řešila své problémy ve vztahu. Nebyl to tedy zkrat ani čin zoufalé ženy, která nemůže otěhotnět.

K tomuto názoru se přiklonila i soudkyně Kateřina Ctiborová, která ženinu obhajobu označila za "dosti chatrnou". "Svůj čin dlouhodobě a cíleně plánovala. Déle než tři čtvrtě roku manipulovala a obelhávala nejen své nejbližší, ale všechny, které k uskutečnění svého plánu únosu potřebovala," konstatovala.

Dále poukázala na to, že předstírání těhotenství žena přiznala až dnes. Do té doby tvrdila, že gravidní skutečně byla, ale potratila v šestém měsíci po policejním výslechu kvůli dřívější krádeži. "Pokud by takto jednala poté, co ztratila vlastní dítě, soud by k tomu mohl přihlédnout jako k polehčující okolnosti," dodala soudkyně.

Anketa

Přijde vám rok vězení za únos dítěte adekvátní?
Celkem 77 hlasujících

Incident se stal 31. července 2014 před ortopedickou ordinací nemocnice v Motole. Nezaměstnaná Navrátilová se tam dala do řeči s ženou, která s tříměsíčním chlapečkem v kočárku čekala na vyšetření své starší dcery. Únoskyně vzbudila ženinu důvěru, mimo jiné jí tvrdila, že pracuje v mateřské školce. Když pak unavenou maminku zavolali s dcerou do ordinace, Navrátilová se nabídla, že mladší dítě pohlídá.

"Jsem prostě hloupá. Měla jsem toho plné kecky. V tom prostředí mě to nenapadlo, před obchodem bych se chovala jinak," uvedla dnes sedmatřicetiletá matka uneseného chlapce k tomu, proč nechala dítě s cizím člověkem. "Dobře mi není, zůstane to ve mně asi napořád," doplnila.

Únoskyně s kočárkem odjela za roh, kde dítě vzala a utekla s ním na ulici. Tam na ni v autě čekali její přítel a její sedmiletá dcera. Policie, kterou zalarmovala pohotová nemocniční sestřička, původně s Navrátilovou zadržela i přítele, později se ale přiklonila k tomu, že o chystaném únosu nic nevěděl. Muž dnes vypověděl, že svou přítelkyni stále miluje a že se nakonec rozhodli pro umělé oplodnění.

U soudu vyšlo najevo, že Navrátilová příteli dlouhodobě a promyšleně lhala o svém údajném těhotenství. Ukazovala mu podvržené fotky z ultrazvuku i smyšlené maily z nemocnice. V den údajného porodu se jím nechala odvézt do nemocnice, poté přespala u kamarádky a příteli poslala textovou zprávu, že se mu narodil syn. Tvrdila mu ale, že je nemocný, a že ho proto nemůže vidět.

Přítel za ženou denně jezdil na návštěvy do porodnice, kde Navrátilová převlečená do pyžama předstírala, že je tam hospitalizovaná. Jednou dokonce přesvědčila jednu z novorodiček, aby mohla její dítě ukázat příteli a jeho matce jako své vlastní. Lékařky pak přemlouvala ke lžím s tím, že její tchyně umírá na rakovinu.

Navrátilové přitížilo mimo jiné to, že únos spáchala ve zkušební době podmíněného trestu za zpronevěru, krádeže a neoprávněného užití cizí platební karty. Opakovaně totiž okradla přítelovu matku. Za tyto činy byla dříve odsouzena k 16 měsícům podmíněného trestu. Nyní jí hrozí přeměna tohoto trestu na nepodmíněný. Za mřížemi by tak musela strávit celkem téměř 2,5 roku.



Přečtěte si
mirkazam
31. 1. 2015 • 08:18

Kam by to došlo, kdyby každý, kdo chce zakrýt svou lež ukradl dítě ?? Myslím, že by baba měla dostat za vyučenou...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.