Drtí vás chuť na čokoládu nebo chipsy? Je to tajný signál vašeho těla! Něco mu chybí... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Drtí vás chuť na čokoládu nebo chipsy? Je to tajný signál vašeho těla! Něco mu chybí...

Čokoláda pohladí.
Čokoláda pohladí. (Profimedia.cz)

Honí vás mlsná? Nejspíš vám v těle něco chybí. A opravdu to není čokoláda, na kterou máte třeba zrovna nezkrotnou chuť. Naše tělo si tím (trochu nešťastně) říká o důležité živiny – třeba v případě čokolády žádá hořčík! Tvrdí to studie výživových expertů z Londýna. Tak schválně – na co máte právě teď chuť vy?

Máte chuť na sladké?

Tělu chybí: Chrom

Při jídle se mění hladina cukru v krvi. Když se zvedá, tělo produkuje inzulin, který ji vrací do normálu. Vy v tu chvíli ale budete mít pocit, že vám cukr chybí a dali byste si něco sladkého... Právě chrom vám totiž pomůže hladinu cukru ustálit.

Alternativa: játra, hovězí a kuřecí maso, mrkev, brambory, brokolice, celozrnné pečivo či vejce.

Máte chuť na čokoládu?

Tělu chybí: Hořčík

Asi 80 % populace vyspělých zemí ho má nedostatek. Hořčík působí nejen protizánětlivě, dokáže navíc stabilizovat nervový systém a potlačit stavy úzkosti, které většina lidí řeší právě čokoládou.

Alternativa: tmavá listová zelenina, avokádo, sójové boby, tuňák, losos či makrela, ořechy a mandle, banány.

Máte chuť na těstoviny, brambory, bílé pečivo?

Tělu chybí: Tryptofan

Lidem, které přepadávají chutě na těžko stravitelné sacharidy, chybí aminokyselina tryptofan, kterou tělo využívá k produkci serotoninu, jehož nedostatek může způsobit spánkové poruchy, špatnou náladu i úzkost. Odborníci radí zvýšit obsah proteinů ve stravě.

Alternativa: krůtí maso, vejce, banány či vlašské ořechy.

Máte chuť na maso?

Tělu chybí: Železo, zinek

Železo hraje důležitou roli v imunitním systému a zásobování těla kyslíkem. Máme-li ho nedostatek, cítíme se unavení a vyčerpaní. Aspoň jednou týdně bychom si proto červené maso měli dopřát. Obsahuje totiž i zinek, který kromě imunity posiluje i vlasy a nehty, blahodárné účinky má i na pokožku.

Alternativa: čočka, špenát, dýňová semena, měkkýši.

Máte chuť na slané?

Tělu chybí: Sodík

Chuť na brambůrky, oříšky či jiné slané laskominy přichází nejčastěji v důsledku dehydratace způsobené například sportem, nemocí či pitím alkoholu. K udržení správného množství vody v těle přitom stačí mít dostatek sodíku.

Alternativa: sušené ančovičky, slaný popcorn, částečně i mrkev či celer.

 

Přečtěte si
ivoadler
1. 2. 2015 • 11:27

Nejvíc mně serre odmítáním červeného masa. Přitom je tak důležité. A co když mám chuť na tlustý nebo alkohol? Žádná rada? Co mám konzumovat, když mám chuť na pivo? Vzpomínám na jedno vojenský cvičení, byli jsme v zimě měsíc ve vojenském prostoru, k pití jen čaj bromák. Pil bych pivo až bych brečel.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.