Namíchala 20krát silnější lék: Málem zabila 3 kojence! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Namíchala 20krát silnější lék: Málem zabila 3 kojence!

Chyba lékárnice mohla stát kojence život.
Chyba lékárnice mohla stát kojence život. (Profimedia.cz)

Chybou lékárnice, která špatně namíchala lék, málem zemřela tři novorozeňata ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové.

Lékárnice navýšila poměr účinné látky obsažené v léku na dvacetinásobek správného množství účinné látky fenobarbitalu. Ten se používá na léčbu novorozeneckých křečí.

Policie případ nejprve na popud ředitele špitálu řešila jako pokus vraždy na více osobách. „Jen díky tomu, že lékař dětské kliniky lék včas vysadil, nedošlo ke smrti novorozenců ani k závažnému následku na jejich zdraví,“ uvedla policejní mluvčí Ivana Ježková. Jelikož se kojencům nic nestalo, předala policie případ nakonec České lékárnické komoře k posouzení a případnému potrestání. Lékárnice může dostat pokutu, nebo ji mohou vyloučit z komory.

Sestra otrávila těhotnou
Vyšetření na těhotenskou cukrovku v diabetologické ordinaci v Orlové na Karvinsku nepřežila loni v červnu nastávající maminka Lucie S. (†32). Zdravotní sestra Ivanka B. (65) jí dala místo glukózy vypít roztok fenolu, tzv. Chlumského roztok. Soud sestře uložil rok vězení.

2223823:gallery:true:true

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.