Zloději snaží nabourat do vašeho telefonu, tabletu i počítače! 10 rad, jak na ně vyzrát | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Zloději snaží nabourat do vašeho telefonu, tabletu i počítače! 10 rad, jak na ně vyzrát

Soukromí je důležité i na internetu.
Soukromí je důležité i na internetu. (Foto: Aha! - ara)

Mobil, počítač, tablet. Mnohdy je používáme tak, že to může ohrozit naše soukromí i bankovní účet. Aha! přináší 10 pravidel, která se nevyplatí porušovat. Připomeňme si je dnes, kdy je den bezpečnosti osobních informací.

1. Aktualizujte

Internetové viry se neustále vyvíjejí, stejně tak i obrana proti nim. Abyste drželi s viry krok, pravidelně aktualizujte operační systém i antivir v počítači, tabletu i mobilu.

2. Zatajujte věci před Facebookem

Neříkejte na sociálních sítích nic, co byste si nenapsali křídou na dveře. K informacím z Facebooku se mohou dostat také cizí lidé, třeba i zloději, devianti či vyděrači.

3. Pečujte o hesla

Dobré heslo má alespoň 8 znaků a obsahuje čísla, malá a velká písmena a znaky jako @, !, %. Čím delší, tím lepší. Ideální je třeba věta, kterou si snadno zapamatujete.

4. Nepřipojujte se všude

Nezabezpečené sítě bez hesla často najdete na veřejných místech i v některých domácnostech. Na takových sítích se vám může do počítače vloupat i hacker s vybavením za pár stokorun.

5. Pozor na věci zdarma

Instalujte programy jen z oficiálních zdrojů. Společně s hrou zdarma, aplikacemi a různými vylepšeními si můžete nainstalovat i virus.

6. Odhlašujte se

Odcházíte na delší dobu počítače? Vždy se odhlašte od důležitých aplikací, jako jsou sociální sítě, internetové bankovnictví nebo e-mail.

7.Přátelé jsou i nepřátelé

Vysvětlete dětem, že přítel, který si je přidal na internetu, nemusí být ten, za koho se vydává a dítě se s ním nemůže vydat bezhlavě na schůzku.

8. Soukromí musíte bránit

Řadu internetových firem zajímá, co si prohlížíte za stránky a co vyhledáváte.
Chcete soukromí? Zakažte sledovací cookies, vyhledávejte v anonymním okně nebo si nainstalujte doplňky prohlížečů jako Ghostery, Blur nebo Disconnect.

9. Telefon je jistota

Když si máte na internetu zvolit, jestli chcete poslat potvrzující kód e-mailem nebo na telefon, zvolte telefon. Máte ho fyzick y v ruce a hacker se na rozdíl od e-mailu dostane k obsahu SMS jen těžko.

10. Používejte PIN nebo heslo

Na počítači, tabletu i mobilu. Stačí chvilka nepozornosti a můžete přijít o mnohem víc, než kolik vás stál samotný přístroj. V sázce jsou bankovní účty,
vaše kontakty i vaše reputace.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.