Chcete zhubnout a nejde to? Pozor na tyto chyby! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Chcete zhubnout a nejde to? Pozor na tyto chyby!

Bez pohybu to nepůjde...
Bez pohybu to nepůjde... (Ilustrační foto scom a Profimedia.cz)

Dělená strava, tukožroutská dieta, jídelníček podle krevních skupin… Že už jste vyzkoušeli snad vše, ale pracně sundaná kila se vám zase brzy vrátí i s úroky? Není divu! Ať si každý říká co chce, žádná zázračná krátkodobá dieta neexistuje. Správnou cestou ke snížení váhy je individuální změna jídelníčku v kombinaci s dostatečným pohybem.

Nejčastější chyby při hubnutí

● Jednostranné diety, jako je například ananasová, hroznová, mléčná nebo vajíčková, možná fungují, ale mají hned několik závažných nedostatků. Nedodají našemu tělu všechny živiny, které potřebuje k normálnímu fungování, naopak zatíží ho nadměrným příjmem jen určitých látek. A právě kvůli nevyváženému příjmu, což je vlastně vždy příčinou hubnutí, můžete po jejich skončení počítat s jo-jo efektem.

● Diety v lahvičkách vám sice pomůžou shodit přebytečné kilogramy a dodají vám i potřebné živiny, ale nenaučí vás správným stravovacím návykům. Po skončení diety se tak vrátíte nejen ke svým starým stravovacím návykům, ale s největší jistotou i ke staré váze.

● Cvičíte, ale stále nehubnete? Bez úpravy jídelníčku to zkrátka nepůjde! Podle výzkumu australských vědců se tuk z těla uvolňuje především v podobě vydechovaného oxidu uhličitého, takže by se mohlo zdát, že stačí jen více dýchat, například právě při sportu. Zároveň však zjistili, že aby se tuk v podobě oxidu uhličitého uvolňoval, musíte méně jíst.

Zjednodušeně řečeno – nestačí přidat na fyzické aktivitě, byť při ní budete dýchat o sto šest, musíte zároveň zredukovat kalorie. Z toho vyplývá, že lepší dieta, než je »méně jíst, víc se hýbat«, prostě neexistuje!

Jít »ten váš« moc? Pořiďte mu modrou lampu!
Mužům, kteří by rádi zkrotili svůj apetit a zhubli tak pár kilo, může pomoci modré světlo u stolu. Při jednom z experimentů to zjistili vědci z americké Arkansaské univerzity. Nechali přes noc hladovět 112 osob, z toho 62 mužů a 50 žen, ráno je rozdělili do třech různě nasvícených místností a naservírovali jim totožné menu. Ukázalo se, že ti kteří snídali v pokoji s modrým světlem, snědli podstatně méně, než při bílém nebo žlutém světle, přičemž to platilo jen pro muže, nikoli pro ženy. A k jakému vysvětlení nakonec došli? Namodralá barva, kterou jídlo po nasvícení tímto světlem získává, ovlivňuje množství snědeného pokrmu. V mozku se totiž spouští mechanismus, který má evoluční kořeny – naši předci si modrou barvu spojovali s potravou, která nebyla právě bezpečná. A proč toto neplatí pro ženy? Je to proto, že něžné pohlaví používá pro rozeznávání potrav především čich, zrak pro něj není tolik důležitý.

Autor:  mhh

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.