Naštvaní vlekaři: Ekologové zakazují lyžovat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Naštvaní vlekaři: Ekologové zakazují lyžovat!

Praděd je nejvyšší hora Jeseníků.
Praděd je nejvyšší hora Jeseníků. (Foto Aha! – Jiří Krušina)

Rukojmím ekologů a úředníků se stal podnikatel Josef Figura. Ten již 24 let provozuje vleky v okolí Pradědu. Kvůli nesmyslným normám se u něj začíná lyžovat teprve dnes.

Čtyřicet centimetrů přírodního sněhu leželo na Pradědu už loni začátkem listopadu. Podmínkou k lyžování v národní rezervaci je ale 50 až 80 centimetrů sněhu. „Bohužel máme zakázáno zasněžovat, a tak jsme i přes minusové teploty museli čekat, až nasněží. I když jsme nejvýše položené lyžařské středisko v republice. Vleky rozjíždíme teprve dnes,“ posteskl si Figura.


Podnikatel zaměstnává desítky lidí. „Jen na vlecích jich pracuje 17. Musím jim dávat mzdy a odvádět za ně daně. Přitom jsem pro ně neměl dva měsíce práci. Ztrátu raději ani nevyčísluji,“ pokračoval muž.
Josef Figura je nešťastný, že lyžařské středisko nemůže rozvíjet podle moderních trendů v souladu s ekologií.

Jako za Husáka

Přírodu podle podnikatele Figury zatěžují staré retro vleky více než ty moderní. „Moderní čtyřsedačky jsou v Alpách i jinde na světě a přírodu neničí. Jen tady by tak tomu bylo. Je mi líto, že turisté na nejkrásnějších sjezdovkách v zemi zažívají komfort sedmdesátých let,“ sdělil Figura. Ten v minulosti vysoudil na ministerstvu životního prostředí miliony korun za to, že zakázalo provoz dvou vleků.

Ke sjezdovce za 450 Kč

Podnikateli také vadí, že za výjezd na Ovčárnu musí lyžaři a turisté platit. „Chcete si jet zalyžovat a za kousek cesty musíte za osobák zaplatit 450 korun. Peníze jdou přitom kraji, který se chvástá, jak podporuje turistický ruch. Nikdy jinde se za cestu na sjezdovky neplatí,“ dodal Figura.

Jaké bude počasí?

Dnes: zataženo, na horách sněžení. Den 2 až 6 °C, na východě 6 až 10 °C.
Neděle: zataženo, déšť, nad 500 m sněžení. Noc –2 až 2 °C, den 0 až 4 °C.
Pondělí: oblačno až zataženo, slabý déšť, nad 500 m srážky sněhové. Noc –4 až 0 °C, den 0 až 4 °C.

Přečtěte si
prroud
17. 1. 2015 • 09:31

Joo,pane Figuro,nekdo vlivnej,nebo prachatej ma holt na ty vase vleky zalusk..........holt,Cesko.............

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.