Dávali jí 1% šanci na přežití: Předčasně narozené Janičce je už šest let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Dávali jí 1% šanci na přežití: Předčasně narozené Janičce je už šest let!

Když přišla na svět, vážila 564 gramy. Dnes má 15 kilo
Když přišla na svět, vážila 564 gramy. Dnes má 15 kilo (Foto: Aha! - Slávka Červená, ara)

Je drobounká a křehká jako porcelánová panenka. Když se narodila, měřila 28 cm a vážila 564 gramy! Janičku Šestákovou ze Slovácka ale vypiplali a v minulých dnech oslavila šesté narozeniny.

„Dávali nám procento naděje, že přežije. Ale bojovala a díky primáři Jozefu Mackovi z Baťovy zlínské nemocnice je tu a je zdravá,“ řekla Aha! maminka Romana (27). Janičce teď přála celá rodina. „Dostala jsem dort s Hello Kitty. Moc jsem ho chtěla. Upekla mi ho kmotřenka Petra,“ chlubila se Janička, která nemá ráda čokoládu, ale dorty miluje. A tak ji nadchl i jeden z dárků, dětská sada na pečení cukroví.

Letos do školy
Holčička se těší, že letos půjde do školy. V květnu se ale teprve dozví, zda nastoupí nebo bude mít odklad. „Projevuje se u ní nižší motorika rukou. Musíme hodně dohánět a neustále trénovat. Ostatní děti jsou v tomto šikovnější. Ale my jsme rádi, jak to je. Každý její pokrok je pro nás velká radost. U zdravých dětí to ani nevnímáte,“ svěřila se maminka. Dívenka má za to vypravěčský talent. Miluje knihy, a když jí z nich někdo čte. Největší odměnou je pro ni návštěva knihovny.

*2008     po porodu Janička vážila 564 gramy, měřila 28 cm
*2015    dnes měří 108 cm a váží 15 kg.
4 měsíce v inkubátoru
Janička přišla na svět ve 22. týdnu těhotenství. Mamince Romaně se náhle zvýšil tlak, upadla do bezvědomí. Dívenka neměla vyvinuté plíce, zrak a většinu orgánů. V inkubátoru strávila čtyři měsíce. Rodiče nevěděli, zda přežije. Také hrozila dětská mozková obrna.

Vzkaz ostatním rodičům
„Je smutné, že předčasně narozených dětí stále přibývá. Ale chtěla bych jejich rodiče povzbudit. Nebuďte vystrašení a zoufalí. Není to prohraný boj, i když to zpočátku tak vypadá. S dítětem je pak hodně práce, vše je náročnější, ale stojí to za to,“ vzkazuje všem Romana Šestáková. 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.