Senzační objev českých archeologů: Hrobka neznámé egyptské královny Chentkaus III starou 4500 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Senzační objev českých archeologů: Hrobka neznámé egyptské královny Chentkaus III starou 4500 let!

Šéf mise Miroslav Bárta má z nálezu obrovskoou radost.
Šéf mise Miroslav Bárta má z nálezu obrovskoou radost. (Foto: Český egyptologický ústav)

Naprostá senzace! Českým archeologům se povedl parádní kousek, který je proslaví po celém světě! V Egyptě našli hrobku dosud neznámé královny Chentkaus III., manželky faraona Raneferefa! Úžazný nález Egypťané oslavují!

Hrobka královny byla odhalena v Abúsíru jihozápadně od Káhiry, kde se nachází několik pyramid faraonů páté dynastie. Egypťané dosud nevěděli, jak se vlastně jmenovala. Teď to díky Čechům zjistili.

„Poprvé jsme odhalili její jméno. Do objevení hrobu totiž bylo neznámé“ raduje se egyptský ministr pro starověké památky Mamdúh ad-Damatí. O nález se postarali právě čeští archeologové v čele s šéfem mise Miroslavem Bártou. Podle něj byla hrobka objevena v pohřebním komplexu faraona Raneferefa, což prý vede k domněnce, že královna byla ženou Raneferefa, který vládl v době 5. dynastie, zhruba před 4500 lety.


Pro Egypťany je objev zásadní událostí. „Umožní nám totiž objasnit určité neznámé stránky 5. dynastie, která byla spolu se 4. dynastií svědkem výstavby prvních pyramid,“ tvrdí ministr. A přidává se i další člen českého týmu. „Nápis Matka krále, který jsme v hrobce objevili, je z hlediska historie velmi důležitý,“ tvrdí Jaromír Krejčí. „Více nám prozradí až další výzkum,“ dodal Bárta.

Podle něj je pohřeb dokladem toho, jak významnou roli hrály ženy v tehdejší společnosti. Pozůstatky byly uloženy v zhruba třicet metrů dlouhé vápencové stavbě, její nadzemní část tvoří kaple, v podzemí pak leží samotný kamenný sarkofág. „Do šachty jsme se dostali po několikatýdenní namáhavé práci,“ tvrdí Bárta.
Češi excelují
Pro české egyptology jde o další z řady významných objevů. Loni v březnu objevili v egyptském Abúsíru kostru vysokého hodnostáře z doby vlády faraonů páté dynastie.

Co všechno našli?
Egyptologové v pohřebním místě našli nápisy se jmény, části pohřební výbavy i samotné kosterní pozůstatky. Podle serveru Luxor Times to byly mimo jiné předměty denní potřeby, 23 vápencových hrnců a čtyři měděné nástroje, kusy nábytku i nápisy vyryté na zdech, včetně jména a titulů královny jako »žena krále«  a »matka krále«.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.