Italskou loď se 478 pasažéry zachvátil požár: Šílený boj o život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Italskou loď se 478 pasažéry zachvátil požár: Šílený boj o život!

Oheň stále rychleje pohlcoval trajekt, na jehož palubě byly stovky lidí.
Oheň stále rychleje pohlcoval trajekt, na jehož palubě byly stovky lidí. (ČTK)

Na trajektu s více než 470 lidmi na palubě, který vyplul pod italskou vlajkou z Řecka do Itálie, vypukl dnes ráno požár. Podle tiskových agentur pokračuje rozsáhlá záchranná operace, která jistě potrvá další hodiny, z plavidla se dosud podařilo evakuovat jen zhruba třetinu osob. Zatím není hlášena žádná oběť, cestující ale situaci popisují jako dramatickou.

Loď Norman Atlantic, mířící z řeckého Patrasu do italské Ancony, vyslala tísňový signál ve chvíli, kdy se nacházela 44 námořních mil (přes 80 kilometrů) od ostrova Korfu, sdělil představitel pobřežní stráže. Řecké úřady uvádějí, že oheň vypukl v 06:00 (05:00 SEČ) na palubě vyhrazené pro automobily, ale rychle se rozšířil. Podle italské pobřežní stráže požár začal už kolem 04:30 (03:30 SEČ).

Po počátečních rozporných informacích se údaje o lidech na lodi ustálily na 423 cestujících a 55 členech posádky. Mezi pasažéry je 268 Řeků, ale také Francouzi, Němci, Nizozemci, Italové, Rakušané a Turci. Mnozí z nich jsou podle všeho řidiči kamionů. Posádku prý tvoří 22 Italů a 33 Řeků. Počet vozidel v útrobách trajektu se pohybuje mezi 195 a 222.

Kapitán kvůli postupujícím plamenům už ráno nařídil opuštění lodi. Podle posledních zpráv se to ale zatím podařilo jen 150 pasažérům, kteří se dostali na záchranné plavidlo. Kvůli rozbouřenému moři ale pouze 42 z nich dokázalo přejít na stabilní kontejnerovou loď Spirit of Piraeus.

Podle agentury AP hořícímu trajektu bezprostředně nehrozí potopení. Záchranné čluny kvůli vlnám ale nemohou přirazit k trupům velkých lodí.

Někteří cestující poskytli mobilními telefony řeckým televizním stanicím dramatická svědectví o situaci. "Pokusili se spustit záchranné čluny, ale všichni se na ně nedostaneme. Není tu žádná koordinace," líčil ráno jeden z nich.

"Loď je stále v plamenech, podlaha pálí," popisoval o pár hodin později další muž, podle něhož se kvůli kouři těžko dýchá. "Nevíme, jak dlouho můžeme vydržet," dodal.

Jiný pasažér si postěžoval, že kvůli rozpálené podlaze se nedá dostat k záchranným člunům. "Na spodní palubě, kde jsou záchranné čluny, se nám horkem taví boty... Ani nikdo jiný pro nás nemůže přijít. Kvůli tomu horku se po spodní palubě nedá chodit," popsal neutěšenou situaci.

Záchranná operace probíhá za "obzvláště těžkých a komplikovaných podmínek", konstatovalo řecké ministerstvo pro námořní dopravu. V oblasti je prý prudký déšť s krupobitím a síla větrů dosahuje desátého stupně na dvanáctistupňové Beaufortově škále. Desátý stupeň mimo jiné znamená velmi vysoké vlny a tvoření vodní tříště, která snižuje viditelnost.

Na záchranné operaci se podílejí rovněž italské a albánské úřady. V oblasti je sedm dalších lodí a na pomoc byly vyslány vrtulníky a pátrací letoun C-130. K trajektu se snaží přiblížit i hasicí loď a na cestě jsou také remorkéry.

Jeden z pracovníků řecké pobřežní stráže uvedl, že lodě, které připluly na pomoc, se snaží vytvořit kolem hořícího trajektu jakýsi větrolam, aby tak usnadnily manévrování záchranných člunů.

Podle zdrojů agentury Reuters má Norman Atlantic výtlak 26.900 tun a provozuje ho řecká trajektová společnost ANEK. Postaven byl v roce 2009.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.