Nejčernější Silvestr kriminalisty Jaroslava Zachariáše: Šílenec strašným způsobem zabil manželku a dvě dcerky (†2 a †3) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nejčernější Silvestr kriminalisty Jaroslava Zachariáše: Šílenec strašným způsobem zabil manželku a dvě dcerky (†2 a †3)

Kriminalista Zachariáš vzpomíná na hrozná jatka, která se odehrála na Silvestra.
Kriminalista Zachariáš vzpomíná na hrozná jatka, která se odehrála na Silvestra. (archiv Jaroslava Zachariáše, Aha! - Martin Pekárek)

Ne každý má na oslavy nového roku jen veselé a alkoholem ovlivněné vzpomínky. Například bývalý jihočeský kriminalista Jaroslav Zachariáš (74) zažil o silvestrovské noci roku 1981 ten nejsmutnější a nejděsivější případ své detektivní kariéry. Vyšetřoval trojnásobnou vraždu, jejíž obětí byla mladá žena a její dvě nezletilé dcerky. Vrahem byl otec rodiny a tragedie se odehrála jen pár hodin po novoročním přípitku.

Kolem třetí hodiny ranní zazvonil v bytě JUDr. Zachariáše telefon a informace, kterou si vyslechl, nebyla vůbec příjemná. „Dozvěděl jsem se, že v jedné jihočeské obci došlo k velkému maléru. Vypadalo to na vraždu a napadení, bližší podrobnosti nebyly ještě k dispozici. O to větší překvapení nás čekalo přímo na místě,“ vzpomíná na svůj nejčernější nový rok bývalý kriminalista. Případ tenkrát na policii nahlásil zkrvavený mladík, kterému se podařilo před běsnícím vrahem uprchnout.

Žárlivost mu zatemnila rozum

V malé jihočeské vísce probíhala klasická silvestrovská zábava, která po půlnoci a novoročním přípitku gradovala. Pilo se, tancovalo a vypitý alkohol dokresloval atmosféru oslavy nového roku. Mezi rozjařenými hosty byli i mladí manželé, na které doma čekaly dvě malé děti. Holčičky ve věku zhruba dvou a tří let. Bydleli nedaleko a tak se žena rozhodla, že pro svůj klid děti zkontroluje, zda jsou v pořádku.

A to byl bohužel zároveň začátek budoucí tragedie. „Manželovi se po chvíli zdálo, že jeho žena je doma déle, než očekával a navíc si všiml, že v lokálu chybí mladík, se kterým během večera několikrát tancovala. Byl čím dál nervóznější a alkohol jeho fantazii zřejmě ještě umocnil. Nakonec vyběhl manželku zkontrolovat,“ vrací se ke klíčovému okamžiku rodinného dramatu kriminalista.

V amoku zabil svou rodinu

Žárlivý manžel pospíchal ke svému domu a již oknem zahlédl mladíka z tancovačky, jak sedí v obýváku s jeho manželkou u stolu a pijí kávu. Jeho obavy se potvrdily. Do domu vtrhl jako smyslů zbavený, v kuchyni vzal ze šuplíku nůž a okamžitě se vrhl na překvapeného návštěvníka. V návalu zuřivosti z něho serval cár košile a zasadil mu ránu nožem do levého podpaží. Zraněnému muži se přesto podařilo šílencovi ubránit a strachy bez sebe vyběhl z domu. Zato útočníka popadl amok. Svoji manželku bodl nejprve do břicha a vzápětí ji podřízl. Mrtvou svlékl a na podbřišek jí postavil zapálenou svíčku.

Co se odehrálo potom, na to ostřílený detektiv do smrti nezapomene. „Vtrhl do dětského pokoje, obě sestřičky podřezal a v každém tělíčku nechal zabodnutý nůž. Jako smyslů zbavený pak zdemoloval celý byt, když jsme přijeli, vypadalo to tam jak po výbuchu,“ popisuje kriminalista svůj nejhorší zážitek v kariéře. „Totálně zpitý vrah si po činu lehl do postele a slabě si nařízl kůži na zápěstích. Jednalo se o klasickou demonstrativní sebevraždu,“ dodává.

Soud poslal vraha na smrt

Přestože byl případ trojnásobné vraždy a jednoho pokusu na vyřešení snadný a pachatel známý již od samého začátku, psychicky poznamenal snad každého, kdo se na jeho objasnění podílel. „Případy, kde jsou oběťmi děti, se nedají z mysli jen tak vytěsnit,“ říká Jaroslav Zachariáš. O to více zaráží, že vrah při výslechu žádnou lítost neprojevoval. Pitva navíc prokázala, že k pohlavnímu styku mezi zavražděnou a zraněným mladíkem nedošlo. Také alkoholu prý pachatel příliš neholdoval a silvestrovská noc tak patřila spíše mezi výjimky.

Soud poslal trojnásobného vraha Jindřicha Petráška na smrt, popraven byl 22. dubna 1983 v Praze. Jen tři dny před svými devětadvacátými narozeninami.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.