Tucet rad, aby pejsek přežil Vánoce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Tucet rad, aby pejsek přežil Vánoce!

Je to náročná doba i pro pejsky.
Je to náročná doba i pro pejsky.  (Profimedia.cz)

Vánoční stromeček už voní bytem, stůl zdobí cukroví, kaprovi zvoní hrana a světýlka oznamují, že Vánoce jsou tady. Jenže svátky pohody a míru jsou plné nástrah pro naše čtyřnohé přátele. Přinášíme 12 rad, co dělat, aby je ve zdraví přežili.

Zajistit stromek

Stromky bývají ošetřeny chemickým postřikem. Pesticidy mohou být i ve vodě, je-li stromek ve stojánku s ní. Pes by ji neměl pít. Hrozí zažívací potíže, menším plemenům otrava. Stromek musí být stabilní, aby ho pes nestrhl. Cukroví pověste tak vysoko, aby ho neočesal.

Jmelí a cesmína

Jmelí či cesmínu dejte na bezpečné místo, aby je pes neokousal. V lepším případě by mohl mít závažné zažívací potíže, v horším hrozí i otrava.

Světýlka lákají

Světýlka jsou pro mazlíčka neprozkoumaná zábava. Umístěte je mimo jeho dosah. Nekupujte levné řetězy s tenkými kabely, ale kvalitní a co nejodolnější, pro případ, že se k nim hafan dostane. Kabely stáhněte do »husího krku« nebo je lepící páskou připevněte k podlaze co nejblíže u zdi nebo ve skulinách.

Čokoláda je jed

Čokoláda je pro hafíky jedovatá. Otrava se projeví poruchou srdečního rytmu a může skončit smrtí. Navíc vysoký obsah tuků ohrožuje funkčnost slinivky.

I pes se opije

Zejména sladkým likérům leckterý mazlíček neodolá. V takovém případě ho položte na bezpečné místo na zemi a dejte mu dostatek vody. Při závažnějších problémech ihned vyhledejte veterináře.

Ovoce může zabít

Hroznové víno a rozinky jsou pro většinu chlupáčů jedovaté. Po jejich požití mohou zemřít na selhání ledvin. Avokádo obsahuje pro psy nebezpečný persin, který poškozuje srdce, plíce a ostatní tkáně. Při otravě pejsek špatně dýchací a má zvětšené břicho.

Česnek a cibuli ne

Nenechte psa mlsat cokoliv, co obsahuje česnek a cibuli. Jsou pro něj toxické. Otrava se může projevit do 24 hodin, ale i po několika dnech, a to bolestmi břicha, průjmem, zrychleným dýcháním, dušností, únavou až apatií. Může skončit smrtí.

Na sladkosti pozor

Bonbóny, pečivo, sušenky obsahují přirozený cukrový alkohol. U psů zvyšuje hladinu inzulinu, a ohrožuje je tak na životě. Příznaky – slabost, ztráta koordinačních schopností a křeče – se objevují po 30 minutách.

Smrtící ořechy

Ořechy, mandle či jádra mohou u psa vyvolat alergii, která se projeví zvracením, poruchami koordinace a třesy. Oslabení pejsci mohou zemřít.

Žlučníkový záchvat

I pes může dostat žlučníkový záchvat. A tak mu smažený kapr se salátem neudělá dobře. Když už štědrovečerní rybu, tak bez soli, koření, omastku a kostí.

Bezpečné laskominy

Dejte psovi jen vánoční cukroví ze specializované psí pekárny. Psí pivo obsahuje ječný slad, stejně tak jako lidské a navíc hovězí extrakt. Správně i pění. Ocení i žvýkačku z buvolí kůže, psí salámek atd.

Hračku ano, ale…

Pejsek je členem rodiny, a tak by i jemu měl Ježíšek přinést dárek. Hračky ale vybírejte ve specializovaných prodejnách pro zvířata nebo u veterinářů. Jedině ty jsou pro něj bezpečné.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.