Jana Flechtnerová (27): Chodí jen o holích, přesto je modelkou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Jana Flechtnerová (27): Chodí jen o holích, přesto je modelkou!

Jana Flechtnerová se stala modelkou a nevadí jí, že je handicapovaná.
Jana Flechtnerová se stala modelkou a nevadí jí, že je handicapovaná.

KUTNÁ HORA – Nejkrásnější handicapovaná modelka u nás se nezastaví! Jana Flechtnerová (27) je kvůli zákeřné nemoci C-M-T (svalová atrofie) odkázána na francouzské hole.


Nevzdala se však, rozhodla se stát modelkou a dnes má na kontě už desítky focení.

Přestože je handicapovaná, rozhodla se Jana Flechtnerová (170 cm, 52 kg, míry 90-70-92) stát modelkou. „Rozeslala jsem e-maily několika prestižním modelingovým agenturám, ale odpovědi jsem se nedočkala,“ vypráví o své strastiplné cestě k modelingu Jana, která vystudovala pedagogickou fakultu v Hradci Králové.

Hledala dál. Objevila na internetu amatérský server Svět modelek, kde jí nabídli spolupráci. Fotky se zalíbily a z pohledné dívky chodící o dvou francouzských holích se stala modelka! „Majitel agentury se mi později přiznal, že ho velmi zaujala má krásná tvář. Kliknutím zvětšeteOslovil fotografy z databáze, aby mi nafotili book a ozvala se jich celá desítka,“ vzpomíná s úsměvem modelka.

První profesionální focení absolvovala u slovenské fotografky Andrey Zavarsky, která se stala její »modelingovou mamčou«. A jak dopadla jejich spolupráce? „Po zveřejnění fotografií mi začaly denně přicházet nabídky k dalšímu focení,“ říká modelka, která se stala mediální tváří společnosti C-M-T a začala se aktivně podílet na osvětě o nemoci, kterou sama trpí.

Co je C-M-T

Kliknutím zvětšeteC-M-T, neboli choroba Charcot-Marie-Tooth (je pojmenovaná po objevitelích, lékařích jménem Jean-Marie Charcot, Pierre Marie a Howard Henry Tooth), je dědičnou nemocí, kterou trpí zhruba čtyři tisíce Čechů. U pacientů s C-M-T se postupně zhoršuje hybnost dolních (a posléze i horních) končetin. Navíc dochází i k dalším jevům – snižuje se vnímání bolesti, doteků apod. C-M-T není smrtelné onemocnění a nijak nezkracuje očekávanou délku života, v současné době však není vyléčitelné.


Autor: Ján Tropp
Foto: archiv Jany Flechtnerové

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.