Pozor, útočí klíšťata! Může za to mírná zima! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Pozor, útočí klíšťata! Může za to mírná zima!

Obyčejné klíště může způsobit zánět mozkových blan a tkáně.
Obyčejné klíště může způsobit zánět mozkových blan a tkáně.

PRAHA – Pozor, klíšťata začínají útočit! Kvůli teplé zimě jich navíc letos bude neskutečné množství. Tito droboučcí upírci přitom dokážou hravě skolit i chlapa jako hora. Lékaři proto vyzývají – nechejte se očkovat!


Klíšťata přenášejí klíšťovou encefalitidu – nemoc, která jen loni v Česku tři lidi zabila a více než tisícovce dalších způsobila vážné potíže. Počet případů klíšťového zánětu mozku loni oproti předchozím letům stoupl na dvojnásobek. A to i přesto, že loňská zima byla mimořádně dlouhá a chladná. Z toho, co přijde po letošní zimě, mají experti strach. „Počítáme, že klíšťat bude ještě mnohem více než loni,“ řekla primářka infekční kliniky nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová.

Možnosti nechat se za zhruba tisícovku proti klíšťové encefalitidě očkovat přitom v Česku využívá jen jeden člověk z deseti. U dětí má nemoc většinou lehčí průběh než u dospělých. „Mnoho rodičů nechává očkovat své dítě, ale na sebe zapomene,“ podotkla Roháčová.

Jak probíhá klíšťová encefalitida

Většinou začíná jako silná viróza provázená horečkou, která za den či dva odezní. Za jeden až dva týdny však mohou kromě horeček přijít bolesti hlavy, závratě, malátnost. Nemoc se v lehčím případě projeví jako zánět mozkových blan, v horším případě jako zánět mozkové tkáně. Nemoc může zanechat trvalé následky v podobě ochrnutí části těla, neschopnosti soustředit se, bolestí hlavy, epileptických záchvatů. Někteří nemocní končí na vozíčku, několik lidí do roka nemoc zabije. Loni lékaři zaznamenali nejvíce případů klíšťové encefalitidy za posledních dvacet let – celkem 1028, tři lidé zemřeli. Chránit se můžeme třemi injekcemi vakcíny, jedna stojí 300 až 400 korun. Po třech až pěti letech je nutné přeočkování. Nejvíce infikovaných klíšťat bývá v jižních Čechách, na Vysočině, na jižní Moravě, na Plzeňsku, nejrizikovější jsou místa u rybníků a řek.

Marie Rottrová: Onemocněla jsem v lázních

PRAHA – Ošklivou zkušenost s klíšťovou encefalitidou má i zpěvačka Marie Rottrová. Osudný se jí stal parazit, kterého si z procházky v lese přinesla zakousnutého v kožíšku její fenka Dasty. „Vytáhla jsem ho, ale asi jsem měla na ruce nějakou záděru. Možná hrálo roli i to, že jsem byla dva měsíce po operaci žlučníku, takže jsem měla sníženou imunitu,“ vzpomíná zpěvačka na září roku 2001.Kliknutím zvětšete

Nemoc se přihlásila ke konci dovolené v Luhačovicích. „Dostala jsem zimnici a teplotu. V noci jsem se třásla zimou, i když bylo teplo, tak jsem odjela domů dřív. Do Prahy jsem ještě řídila auto, ale dál mě pobolívala hlava a měla jsem slabé teploty,“ řekla Rottrová.

Pak přišel zlom. „Normálně vstávám nejpozději v půl osmé, takže když jsem najednou spala ještě v jednu hodinu po poledni, maminka zavolala sousedku a syna. Měla jsem čtyřicítku horečku a byla jsem bez sebe. Nevěděli, co mi je, tak mi dali mokré prostěradlo, aby srazili horečku, a odvezli mě do nemocnice. Po lumbální punkci lékaři zjistili, že mám zánět mozku od klíštěte. Nakonec jsem se z toho ale dostala velmi dobře a bez následků,“ řekla Marie Rottrová.


Autor: (hš)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.