Dohra nepokojů v Českých Budějovicích: Za střet Romů s dalšími obyvateli sídliště Máj bylo odsouzeno šest lidí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Dohra nepokojů v Českých Budějovicích: Za střet Romů s dalšími obyvateli sídliště Máj bylo odsouzeno šest lidí

Fotografie
Fotografie (internal)

Za rvačku, která loni v létě odstartovala nepokoje na českobudějovickém sídlišti Máj, vynesl okresní soud ve středu rozsudek. Skupina šesti obžalovaných dostala za výtržnictví a ublížení na zdraví podmíněné tresty v trvání od jednoho do dvou a půl let. Podle iDnes.cz dva obžalovaní odešli bez trestu, jejich chování bude řešit českobudějovický magistrát jako přestupek.

Nejvyšší trest osmnáct měsíců podmíněně odložených na dva a půl roku dostal dvacetiletý partner těhotné dívky, která stála na počátku konfliktu. Tomu soud započítal i pozdější útoky na policisty při demonstracích. Většina obžalovaných tresty přijala. Na místě se odvolaly pouze dvě ženy, které rvačku začaly. Obě tvrdí, že se jen bránily napadení. Případem se tak bude zabývat krajský soud.

Nepokojům na sídlišti Máj předcházela zdánlivě banální příhoda. Koncem června 2013 do sebe strčili na pískovišti dva kluci ve věku tři a půl a pěti let. To odstartovalo nadávky a vzájemné napadení dvou žen. Do konfliktu se zapojili jejich partneři a přidali se příbuzní. Sídlištěm se pak nesly zprávy, že Romové zmlátili těhotnou ženu. Podle soudkyně Ireny Tiché bylo obtížné zjistit, kdo rvačku vyvolal a kdo byl víc poškozený.

V souvislosti s následnými nepokoji na sídlišti Máj policie obvinila 47 lidí. Někteří z nich už byli odsouzeni k podmíněným trestům. Nepokoje na největším sídlišti ve městě vznikaly od června do srpna loňského roku, kdy se tam konalo několik protiromských demonstrací a pochodů. Nejvíce lidí bylo obviněno z útoku na úřední osobu.

Při nepokojích policie zajistila 224 lidí. Podle kriminalistů se v létě na českobudějovickém sídlišti konalo 11 protestních akcí. Většinou mířily proti romské komunitě, která na Máji žije. Při demonstracích a protestních pochodech bylo zraněno devět policistů.

Protestní pochody nebo demonstrace, jsou podle vedení města minulostí. Situaci pomohla zklidnit řada opatření.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.