Studenti vyzvali Zemana k rezignaci, on je poslal na doučování spisovné češtiny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Studenti vyzvali Zemana k rezignaci, on je poslal na doučování spisovné češtiny

Miloš Zeman si ze slov svých odpůrců nic nedělal.
Miloš Zeman si ze slov svých odpůrců nic nedělal. (Foto Aha! – Jiří Čada)

Na prezidenta Miloše Zemana, který je od pondělí na třídenní návštěvě Moravskoslezského kraje, dnes v Opavě čekali i jeho odpůrci. Vyčítali mu jeho vstřícnost k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, postoj k otázce porušování lidských práv v Číně i vulgární výrazy, které použil během rozhlasových Hovorů z Lán. Jedna z protestujících dívek pak Zemana vyzvala k rezignaci.

Zeman již sklidil za opakované použití vulgarismů v Českém rozhlase, například když mluvil o ruské kapele Pussy Riot nebo služebním zákonu, kritiku politiků, médií i veřejnosti.

Nesouhlas s postoji hlavy státu vyjádřili studenti dnes v Opavě transparentem "Neschovávej nás za kundy", zazněl i výkřik "Ruský švábe". Podle studentů je totiž debata kolem vulgárních výrazů prezidenta jen zástěrkou, která má zakrýt reakce na nedávný prezidentův pobyt v Číně. "Nelíbí se nám, jak se prezident staví k otázce potlačování lidských práv. Nesouhlasíme s tím, jak se vyjadřoval během návštěvy Číny. Takto by neměl reprezentovat naši zemi," řekla ČTK studentka, která nechtěla zveřejnit své jméno. Skupina mladých lidí na opavské Horní náměstí kromě transparentů přinesla i megafon. Na hlavách měli navíc i kuželovité čepičky čínských rolníků. Jednu z nich použili jako misku s rýží. Megafon studentům zabavili členové ochranky prezidenta už po příchodu.

Na náměstí i přesto vyvolali značný rozruch. Čekající dav se rozdělil na dvě části. "Děkuji vám, že se nemusím za Opavu stydět," reagovala na protestující žena středního věku. Prezident měl ale v davu i své zastánce převážně seniorského věku. "Že se nestydíte, vždyť jste ještě nic nedokázali," reagovala jedna z důchodkyň. Další žena pak studentům misku s rýží vyrazila z rukou.

Během svého projevu Zeman své odpůrce vyzval, aby mu položili dotaz či na mikrofon projevili svůj názor. Toho využila právě jedna ze studentek. Opět hovořila o potlačování lidských práv v Číně, o vulgarismech a nakonec Zemana vyzvala k rezignaci. Na to prezident nereagoval.

Ve vztahu k Číně uvedl, že se s tamními představiteli setkávají i hlavy dalších států, zmínil například USA či Německo. K vulgarismům, které pronesl během rozhlasových Hovorů z Lán, jen zopakoval, že pouze výstižně do češtiny přeložil název ruského hudební skupiny či citoval svého oponenta v prezidentské volbě Karla Schwarzenberga. O vulgárním výrazu, který pronesl v souvislosti se služebním zákonem, pak řekl, že i tento je ve slovníku spisovné češtiny. "Takže byste se měla spisovnou češtinu naučit," vzkázal studentce.

dvc jpt

Přečtěte si
oltec
13. 11. 2014 • 19:52

ty jsi teplej že to chceš od chlapa ?budeš muset najít někoho kdo na to má ja jsem na ženy ty telátko

ararat
12. 11. 2014 • 08:29

oltec..ty jsi ho zažil pod vlivem alkoholu?...až už budeš roven p.Havlovi pak se ozvi,prozatím nejsi hoden takového názoru.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.