5 rad pro ty, kdo mají zahrady plné listí: Pořád padá, kam s ním? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

5 rad pro ty, kdo mají zahrady plné listí: Pořád padá, kam s ním?

Jak se vypořádat s listím?
Jak se vypořádat s listím? (Foto Reutres, ČTK, scom, ara)

Máte na zahradě shrabané listí a řešíte nerudovskou otázku »kam s ním?« Nevyhazujte je neuváženě, můžete z něj připravit listovku, a navíc je listí účinnou ochranou rostlin před zimními mrazy.

1. Neuklízejte zbytečně
Spadané listí klidně nechte ležet pod stromy, keři a u trvalek. Vrstva listí zajistí přes zimu ochranu před vysycháním půdy a zároveň před jejím nadměrným promrznutím. Tlením se přes zimu také vytvoří humus. Naopak nutné je odhrabat listí z trávníku, tam by mohlo podporovat šíření chorob a plísní.

2. Použijte techniku
V malé zahradě si vystačíte s hráběmi (lepší je používat vějířovitý typ), na velkých plochách přijdou vhod speciální motorové nebo elektrické foukače či vysavače. Ty ovšem nemají příliš v oblibě ekologové, protože drticí zařízení usmrtí drobný hmyz a živočichy, které stroj nasaje i s listím. Pomoci si ale můžete i běžnou sekačkou.

3. Připravte si listovku
Listovka se říká zemině vzniklé kompostováním listí, je vhodná pro naprostou většinu zahradních i pokojových rostlin. Nejlepší se připravuje z bukového listí, použít se dá listí ze zahrady. Na vybraném místě z listí vytvořte vrstvu vysokou asi 5 cm, jemně zasypejte mletým vápencem a lehce pokryjte zemí. Takto pokračujte až do výšky 80 cm. Pokud je listí suché, po navrstvení je pokropte. Kompost můžete zakrýt černou perforovanou zahradní folií, která urychlí tlení. Celý proces trvá okolo 20 měsíců.

4. Zkvalitněte kompost
V přiměřeném množství lze kompostovat téměř jakékoli listí, tuhé můžete rozmělnit. Vhodné je smíchat listí s posečenou trávou a občas prosypat mletým vápencem. Listí je oblíbeným místem pro přezimování řady užitečných živočichů včetně ježků, proto pokud možno nepřidávejte do kompostu žádné chemikálie nebo močůvku. Vhod přijde i kompostér.

5. Pomůže vám obec
Řada měst a obcí nabízí svoz zahradního odpadu nebo možnost vyvézt bioodpad do sběrného dvora.

Autor:  neo

Přečtěte si
babapsi
8. 11. 2014 • 18:08

já to shrabuji ke thujím, ale když by to člověk vydržel do jara nechat ležet, tak se to scvrkne, seschne, je toho míň a pak se to lépe sklidí, jenže já mám trávník ráda čistý, tak to z něho shrabuji do stran pod thuje

prroud
8. 11. 2014 • 14:29

Kam? Nechat tam kde je,nepada zbuhdarma,strom vraci pude co ji vzal!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.