Univerzita vyšlechtila léčivé kapry pro kardiaky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Univerzita vyšlechtila léčivé kapry pro kardiaky!

Českým hitem bude na Vánoce zdravý kapr.
Českým hitem bude na Vánoce zdravý kapr. (Foto: Aha! - Vlaďka Hradská)

Tuny speciálně vyšlechtěného léčebného kapra míří z domovské kapří univerzity na vánoční trh. Produkci ryb s větším podílem omega-3-mastných kyselin letos poprvé dodá Fakulta rybářství a ochrany vod.

Unikátní výzkum, jehož výsledkem je »omega-3-kapr«, který je mimořádně zdraví prospěšný lidem s kardiovaskulárními problémy, trval několik let. Podílela se na něm nejen fakulta rybářství Jihočeské univerzity, ale i řada odborníků včetně specialistů z pražského IKEMu. Výsledkem je kapr, který »léčí«. „Ryby budeme prodávat z kádí označených naší ochrannou známkou ve tvaru srdce a ryby. Technologický postup produkce kapra se zvýšeným obsahem omega-3-mastných kyselin je patentově chráněn,“ uvedl Václav Nebeský z vědeckého pracoviště Jihočeské univerzity ve Vodňanech.

hra-kapr2

Speciální kapry podávali lázeňským hostům. „Jídelníček s tímto masem zařazeným alespoň dvakrát týdně prokazatelně chrání srdce před vznikem chorob, snižuje hladinu krevních tuků a zabraňuje usazování cholesterolu,“ potvrdil Pavel Kozák z Fakulty rybářství a ochrany vod.

Přečtěte si
ivkanatka
4. 11. 2014 • 19:54

Super, doufám ale, že nebude stát kilo takového kapra jako kilo lososa....

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.