Nicholas Winton (105): Lev dostal lva! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Nicholas Winton (105): Lev dostal lva!

„Velké díky za všechny děti, které jste zachránil,“ řekl Miloš Zeman.
„Velké díky za všechny děti, které jste zachránil,“ řekl Miloš Zeman. (Foto Aha! – Zbyněk Pecák, ČTK)

Byl statečný jako lev a proto nemusel čekat na večerní ceremoniál s ostatními vyznamenanými, jednoduše si zasloužil vlastní. Za statečnou záchranu života 669 židovských dětí v roce 1939 včera sir Nicholas Winton (105) z rukou prezidenta Miloše Zemana (70) převzal nejvyšší státní vyznamenání – Řád bílého lva.

Spolu s Wintonem přicestovala z Velké Británie českým vládním speciálem i část jeho rodiny – dcera Barbara, syn Nick a vnoučata. Cílem přitom bylo maximální pohodlí pro vyznamenaného. Ten tak nemusel na tradiční a zdlouhavý večerní ceremoniál do Vladislavského sálu a řád si převzal v menším Trůnním sále již ve tři hodiny odpoledne. Zároveň Zeman in memorian ocenil Řádem bílého lva také někdejšího britského premiéra Winstona Churchilla (†90).

Napravoval hrůzy
„Stydím se za to, že k tomuto vyznamenání v obou případech dochází tak pozdě, ale jedno české přísloví říká better late than never (lépe později než nikdy, pozn. red.),“ řekl při slavnostní chvíli Zeman. A Winton jen stěží skrýval dojetí. „Měl jsem jen štěstí, že jsem byl ve správný okamžik na správném místě a mohl alespoň částečně napravit hrůzy, které se v té době děly,“ řekl Winton. Slavnostnímu okamžiku přihlíželo sedm z »dětí«, které svým hrdinským skutkem zachránil od jisté smrti.

Zábava šla stranou
Původně měl jet anglický bankovní úředník Winton v roce 1938 na dovolenou do Alp lyžovat, na žádost svého kamaráda Martina Blakea ale místo toho zamířil do předválečného Československa pomoci Britskému výboru pro uprchlíky z Československa. V Praze organizoval odjezdy ohrožených, zejména židovských, dětí do Británie. Obstarával zejména veškeré formality potřebné k jejich přepravě po železnici. Do Anglie vypravil celkem osm vlaků s 669 dětmi, které tu nalezly nové rodiny. Nebýt Wintona, skončily by v koncentračních táborech.

»Překvápko« na půdě
O Wintonově ryzím charakteru vypovídá fakt, že sám se svými činy nikdy nepochlubil. Neřekl o něm ani své ženě Gretchen. Ta se o hrdinství dozvěděla čistě náhodou, když v roce 1988 vyklízela půdu a nalezla dokumenty dosvědčující, že Winton pomohl stovkám dětí v předválečném Československu. Předala je historičce Elizabeth Maxwell, která zorganizovala setkání Wintona se »svými dětmi« ve studiu BBC (viz samostatný box).

Je sir, teď  na »Nobelovku«…
V roce 1998 Nicholase Wintona přijal na Pražském hradě prezident České republiky Václav Havel a vyznamenal jej řádem T. G. Masaryka. V roce 2002 byl potom v rodné Británii povýšen anglickou královnou do šlechtického stavu a byl mu udělen titul »sir«. Památník má na pražském hlavním nádraží. Právě odsud jezdily vlaky se zachráněnými dětmi. Již třikrát byl Winton (pokaždé neúspěšně) navržen na Nobelovu cenu za mír.

Havel a Zeman dali metál, Klaus jen podal ruku
Co prezident, to jiný přístup k Nicholasi Wintonovi. Se zachráncem dětí se potkal každý z polistopadových hlav českého státu. Václav Havel (†75) Wintona vyznamenal v roce 1998 Řádem T. G. Masaryka. Současný prezident Miloš Zeman (70) včera řádem Bílého lva. Jen Václav Klaus (73) žádná ocenění dávat nemusel – za dostatečně hodnotné asi považoval už to, že si na Wintona našel čas. Hrdinovi v roce 2007 na Hradě jen podal ruku a popřál mu hodně zdraví.



Autor:  Vera Renovica,Vladimír Barák

Přečtěte si
evicka55
30. 10. 2014 • 07:58

Ten člověk si vyznamenání zaslouží.Opravdový hrdina. Na rozdíl od některých,kteří si nezasloužili nic a ještě se ani nesnažili přijít vhodně oblečeni.Tentokrát se to jaksi nepovedlo.Pan prezident to jaksi nedomyslel a rozdával vyznamenání na všechny strany.

dandova
29. 10. 2014 • 20:47

Ten ceremoniál byl amatérština nejvyššího stupně. Stejně mě dojal!

ararat
29. 10. 2014 • 20:10

londynskypes běž s tím do pr...

mekanik
29. 10. 2014 • 16:03

ararat

londynskypes
29. 10. 2014 • 15:52

a potomci deticek dneska hazi sutry na busy s/e/b/r/a/nk/a

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.