Komunistický premiér Štrougal slavil »90«: Přáli mu i milionáři! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Komunistický premiér Štrougal slavil »90«: Přáli mu i milionáři!

Štrougal tehdy a teď.
Štrougal tehdy a teď.  (Foto Aha! – Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan, ČTK)

Blíže lidu? Ale kdepak, to už u komunistických papalášů neplatí. Když jeden z nich, československý premiér Lubomír Štrougal, slavil 90. narozeniny, přijel další, ministr zemědělství jeho vlády Miroslav Toman (79), luxusním mercedesem.

Na párty, která se konala v klubu v pražských Holešovicích, se hosté začali sjíždět v úterý před čtvrtou hodinou odpolední. Oslavenec Štrougal dorazil taxíkem a pokračoval o berlích. Už druhým rokem totiž bojuje s následky ošklivé zlomeniny stehenní kosti. S dary se připojilo mnoho příslušníků starší generace, například Štrougalův ministr energetiky Vlastimil Ehrenberger (79), dlouholetý místopředseda ÚV ČSTV Rudolf Dušek (84) či ředitelka Nadace Charty 77 a známá televizní předrevoluční televizní redaktorka Božena Jirků (67).


Rodinné impérium
Právě Toman, který řídil resort zemědělství v pěti Štrougalových vládách, je na tom s penězi z nich všech nejlépe, jak dokazuje jeho vůz. Mercedes S-Class jako nový stál 3 miliony korun, dnes jej lze koupit za »pouhý« milion.

Kde vydělal peníze? V rodinném impériu Agrotrade, kterému patří například firma Boneco vyrábějící majonézy či masné závody Xaverov, figuruje Toman jako předseda dozorčí rady. Předsedou představenstva je jeho syn Zdeněk (47), exmanžel herečky Kateřiny Brožové (46).


Podpora Zemana
I druhý syn, po tátovi Miroslav (54), se dobře »zaháčkoval« v politice. V současnosti je šéfem Potravinářské i Agrární komory, byl však, stejně jako tatínek, ministrem zemědělství, a to ve vládě Jiřího Rusnoka (54). Tu jako »vládu odborníků« sestavil po pádu Nečasova kabinetu prezident Miloš Zeman (70), který od Tomanových dostal ještě jako pouhý kandidát půl milionu korun na kampaň.

Kdo je Lubomír Štrougal?

*Jeden ze symbolů normalizace, který však podle kuloárních řečí patřil k těm »umírněnějším« papalášům.

* V KSČ se začal angažovat hned po 2. světové válce, postupně se vypracoval do funkcí včetně ministra zemědělství a ministra vnitra – v tomto resortu podnikl své nejkontroverznější kroky.

* V roce 1968 byl místopředsedou vlády a stavěl se proti okupaci. Pak se ale připojil ke Gustávu Husákovi a stal se premiérem, kterým byl do roku 1988.

* Po sametové revoluci jeho působení v politice skončilo, byl dokonce vyloučen z KSČ.

* V 90. letech chodil po soudech kvůli činům, kterých se údajně dopustil coby totalitní premiér. Vždy ale vyvázl bez trestu.



Přečtěte si
eisenbieger
24. 10. 2014 • 14:54

ta oxallis picha hodne ...bysme ji mohli vzit do nakyho cernoskyho swingru co rikas a divali se z loge jak si s nima uziva

prdyvrdy
23. 10. 2014 • 13:29

nevíš o čem mluvíš

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.