Ghana si stěžuje na Česko: Vadí jí, že zdravotníci zadrželi studenta s podezřením na ebolu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Ghana si stěžuje na Česko: Vadí jí, že zdravotníci zadrželi studenta s podezřením na ebolu

U studenta z Ghany se nemoc nepotvrdila a byl z nemocnice propuštěn (ilustrační foto).
U studenta z Ghany se nemoc nepotvrdila a byl z nemocnice propuštěn (ilustrační foto). (Foto: Reuters)

Ghanská vláda chce podat formální stížnost na postup českých úřadů při zajištění ghanského studenta, u kterého bylo podezření na nákazu ebolou. S odvoláním na ghanskou velvyslankyni v ČR to dnes napsal server BBC News.

Záchranáři mladíka minulou sobotu při odvozu z pražského Hlavního nádraží překryli černou igelitovou fólií, z čehož student prý utrpěl trauma. Vyjádření ambasády ČTK zjišťuje. Ministerstvo zahraničí podle mluvčí Johany Grohové zatím žádnou stížnost neobdrželo.

Podle BBC incident, jehož záběry se objevily na videoserveru YouTube, vyvolal zděšení u mnoha Ghaňanů. Ghanu nezasáhla nynější epidemie eboly, která si v západní Africe už vyžádala přes 4000 mrtvých. Nejhorší situace je v Guineji, Sieře Leone a Libérii.

Student přiletěl do Prahy s projevy lehké rýmy. Na ruzyňském letišti ale nevyhledal doporučenou lékařskou prohlídku a byl následně zadržen na Hlavním nádraží, které kvůli tomu bylo částečně uzavřeno. Podezření na ebolu u něj testy ale nepotvrdily.

"Ministerstvo zahraničních věcí žádnou stížnost od ghanské vlády zatím neobdrželo. Pokud ji dostane, bude postupovat standardně jako v podobných případech," řekla ČTK Grohová.

V Česku zatím byla čtyři podezření na nákazu ebolou, u nikoho se však nepotvrdilo. Kvůli epidemii této smrtelné choroby v západní Africe rozhodla ve středu Bezpečnostní rada státu o zavedení kontrol všech pasažérů přilétajících do Prahy. Cestující v letadle vyplní příletovou kartu, v níž mimo jiné uvedou, kde se pohybovali v uplynulých 42 dnech, což je dvojnásobek inkubační doby onemocnění ebolou. Pokud v této době navštívili africké státy, kde je epidemie eboly na vzestupu, budou muset vyhledat na Letišti Václava Havla lékaře epidemiologické služby, bude jim změřena teplota a provedeno další vyšetření.

Přečtěte si
dandova
17. 10. 2014 • 08:37

Má sedět doma na větvi.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.