Petr ochrnul při hokeji: 2,5 roku mě museli krmit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Petr ochrnul při hokeji: 2,5 roku mě museli krmit!

Petra osud nezlomil, je optimista. Chce dosáhnout toho, aby byl jednou zcela soběstačný.
Petra osud nezlomil, je optimista. Chce dosáhnout toho, aby byl jednou zcela soběstačný. (Foto Aha! – Slávka Červená, archiv rodiny)

Jediná vteřina obrátila před šesti lety život naruby Petru Šotkovi (37) z Valašského Meziříčí na Vsetínsku. Byl kapitánem rožnovských hokejistů, když přišel střet s protihráčem. Po něm se již nepostavil. Ochrnul od hrudi dolů...

Následoval rok v nemocnici a rehabilitačním ústavu. „Z aktivního člověka se ze mě stal totální ležák, kvadruplegik. Nehýbal jsem ani rukama. Nenajedl se sám, nevyčistil zuby. Ještě hůř než já se s úrazem vyrovnávala rodina a okolí. Těžce to nesla žena. Chyběl jsem dceři Amélii (7),“ vzpomíná. Petr se ale odmítl nemoci poddat, vytrvale na sobě dřel. A vyplatilo se. Dokáže se sám pohybovat na vozíku a po čtyřech letech se naučil držet  v levé ruce lžíci. Je šťastný.

„Víte, co je to pro chlapa, když ho musí někdo 2,5 roku krmit a dělat mu osobní hygienu? Na psychiku je to šílené,“ svěřil se. Aby posiloval ruce, vyměnil Petr elektrický vozík za mechanický. Raduje se, že horní polovina těla začíná být mírně aktivní.

Jak to dokázal?
„Neměl jsem tu výhybku. Naopak jsem si řekl, jedeme dál – a jedu. Vděčím za to rodině, že mě podporovala, a taky sponzorům. Trápí mě jediný problém, že nejsem zcela soběstačný,“ konstatoval. Přesto si založil stavební firmu a úspěšně podniká. Zákazníky mnohdy překvapí, když za nimi dorazí na vozíčku. Doprovází ho Martin Kroupa (28), jeho pravá ruka, dlouholetý asistent.

Co je kvadruplegie?
Jde o úplné nebo částečné ochrnutí všech čtyř končetin a trupu, způsobené poškozením míchy v dolní krční oblasti. Častou příčinou bývá úraz. Postižení potřebují různé kompenzační pomůcky. Někdy mohou zvládnout například i řízení upraveného automobilu.

Jak šel čas?

4. října 2008 – v poslední třetině zápasu se odehrály osudové vteřiny. Hostující obránce srazil Petra k zemi a ten už nevstal.

2. prosince 2008 – mu byly aplikovány kmenové buňky z vlastní kyčle do krve.

9. září 2009 – se vrátil domů z rehabilitačního ústavu v Hrabyni, v nemocnicích byl téměř rok.

Květen 2010 – začal podnikat, založil stavební firmu.



Autor: 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.