Před 10 lety propustili spartakiádního vraha: Dnes je z něj Novák, pracuje a má rodinu... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Před 10 lety propustili spartakiádního vraha: Dnes je z něj Novák, pracuje a má rodinu...

Jiří Straka po propuštění z psychiatrické léčebny.
Jiří Straka po propuštění z psychiatrické léčebny. (Libor Tomčák)

Bude to deset let, co ho pustili z psychiatrické léčebny. Žije v anonymitě na severu Moravy, pod jiným jménem, ale s doživotním pocitem hluboké viny za zmařené životy. Pracuje, oženil se, stále je pod dohledem psychiatrů a lidé z domu dobře vědí, že jejich sousedem je »spartakiádní vrah«. V pouhých šestnácti letech Jiří Straka (45) zavraždil tři ženy, dvě se zavraždit pokusil a pět jich znásilnil. Neuvěřitelně brutálních činů se dopustil na jaře před spartakiádou v roce 1985.

Kdyby byl plnoletý, oběsí ho. Takhle ho odsoudili k deseti letům vězení. „Kdyby mu dali provaz, udělají pro něj to nejlepší,“ vyslovili si tehdy rodiče. Oni sami pomýšleli na sebevraždu, syna se zřekli a kvůli nenávisti okolí se z Prahy odstěhovali na Moravu.

Detektivové nechápali brutalitu

Dostali ho záhy, jedné z napadených dívek se pochlubil, že je v hornickém učilišti ve Stochově nedaleko Kladna. Jeli si pro něj najisto…

Když policisté Jiřího Straku na internátu zatýkali, nedával najevo žádnou lítost. Vyšetřovatelé byli zděšeni jeho chladnokrevností, když při výslechu či rekonstrukci pečlivě popisoval detaily, jak škrtil a znásilňoval. Zlepšoval svoji techniku, byl důmyslnější. „Ta bezcitnost a sadismus, naprosto nulová hodnota výčitek svědomí v kombinaci s vysokou inteligencí byla šokující,“ vypráví jeden z detektivů a je zjevně i po letech stále konsternován morbiditou, s níž se tehdy setkal.


Třetí zavražděná měla kolem hrdla dokonce tři škrtidla. Deviant byl obludně důsledný. Při rdoušení použil čalounickou nit coby katovskou smyčku, ramínko od podprsenky a pásek od svetru. „Věděl jsem, že mám sexuální poruchu, ale nedokázal jsem s tím nic dělat. Bylo pozdě. Bylo to nutkavé. Později jsem si ale přál, aby mě ve vězení někdo oběsil. Nenávidím se,“ přiznal v roce 2005 v televizním dokumentu. Jindy už pro média nemluvil.

Už jako dítě byl u psychiatra

Straka už byl v dětství, v osmi letech vyšetřován na psychiatrii. Odhalili mu syndrom psychomotorického neklidu s neurotickými rysy a projevy. Podle posudku psychiatrů při vyšetřování byla zvláštní vlastností úplná amorálnost a absence citu, přičemž ve zjištěném rozsahu jsou tyto vlastnosti vzácné i u jiných dospělých pachatelů vražd.

V kriminálu ho lynčovali

Ve věznicích a v léčebnách strávil celkem 19 let. Spoluvězni ho chtěli oběsit, rozkopali mu genitálie a byl z rozhodnutí soudu vykastrován. Chirurgický zákrok na mozku, který by tlumil jeho sexuální tenze, odmítl. Na ruku si vytetoval datum, kdy ho v kriminále lynčovali a jen těsně utekl popravě na jedné z toalet. Ve věznici se ovšem také vyučil pekařem, dal se pokřtít a začal se zajímat o evangelickou víru. Ze dvou nezávislých zdrojů bylo zjištěno, že na vycházkách udělených lékaři psychiatrické léčebny zkoušel drogy.

Jiří Straka dnes pod jménem Novák žije s manželkou Růženou v obyčejném paneláku. Našli se v léčebně v Opavě, věděli o sobě všechno, a tak ona šla do vztahu obeznámena s jeho minulostí. On nemůže mít děti, ona má jedno z prvního manželství. Pracují v prodejně potravin. „Chová se velmi slušně, když venčí psa, vždy pozdraví. Je spíš ale plachý. Nálepky spartakiádního vraha se ale už nezbaví, lidé ho tu tak znají,“ míní jeden ze sousedů.

„Šťastný? Nevím, co to je, být šťastný. Žiju, to je všechno,“ řekl před lety Blesku, ale víc se bavit nechtěl.

Přečtěte si
babapsi
13. 10. 2014 • 20:26

tento stát si vrahy pěstuje, havel je dokonce propustil ven, doplatilo na to dítě staré pár měsíců!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a denně nám havla pořád cpou na oči!!!!!!!!!!!!!!FUJ !!!!!!!!!!!!!

prasulka
13. 10. 2014 • 11:49

prasulka
13. 10. 2014 • 11:48

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.