Rakovina Kateřinu J. připravila o vaječníky: Teď má šanci na vlastní dítě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Rakovina Kateřinu J. připravila o vaječníky: Teď má šanci na vlastní dítě!

Kateřinu J. rakovina připravila o vaječníky
Kateřinu J. rakovina připravila o vaječníky (Reprofoto Události ČT)

Rakovina Kateřinu J. připravila o vaječníky, čeští lékaři jí jako první u nás a pátí na světě dali šanci na vlastní děti!

O jeden z vaječníků přišla před třemi lety, kdy u ní lékaři odhalili nádor poprvé. Rakovina se ale vrátila. Aby měla šanci na vlastního potomka, lékaři jí odebrali z vaječníku dvě nezralá vajíčka. Museli postupovat tak, aby nezasáhli i nádor. Hrozilo, že by se rakovina rozšířila do celého těla.

„Vaječník jsme odebrali a hned předali na místě přítomnému embryologovi,“ popsal primář Borek Sehnal z gynekologicko-porodnické kliniky Nemocnice Na Bulovce, kde ženě onkologickou operaci provedli.
Z vaječníku se embryologům podařilo odsát tzv. ovariální folikuly, z nichž získali další nezralá vajíčka. „Ta ve speciálním médiu a v inkubátoru dozrála, následně byla oplodněna a zamražena,“ řekl primář Jaroslav Hulvert z Centra asistované reprodukce Iscare.
Nyní je Kateřina J. v pořádku a šance, že bude mít vlastní dítě, je velmi blízko.

Autor:  ČTK,wer

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.