Erupce japonské sopky Ontake: Vyžádala si už tři desítky životů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Erupce japonské sopky Ontake: Vyžádala si už tři desítky životů!

Erupce jsou v Japonsku častou záležitostí.
Erupce jsou v Japonsku častou záležitostí.  (ČTK/AP,)

Při sobotní nečekané erupci sopky Ontake na hlavním japonském ostrově Honšú asi zemřelo více než 30 lidí. Dnes o tom informovala japonská policie. V oblasti, která je na podzim oblíbeným cílem výletníků, podle médií zasahuje několik stovek záchranářů. Policisté uvedli, že oběti nedýchají a zastavilo se jim srdce. Japonské úřady úmrtí oficiálně nepotvrzují, dokud těla neprohlédne lékař.

Původně na 3067 metrů vysoké sopce uvízlo kolem 250 lidí, včetně dětí. Většině se podařilo dostat do bezpečí ještě v sobotu, ale nejméně 30, mezi nimi i zranění, muselo strávit noc v některé z chat na svazích hory. Erupce sopky pokračovaly i v noci na dnešek, zachraňovat výletníky z hory proto nebylo v sobotu možné. Přes čtyři desítky lidí utrpěly zranění, někteří z nich zlomeniny.

"Zničehonic se nahromadilo tolik popela, že jsme ani nemohli otevřít dveře," popsal muž pracující na chatě nedaleko vrcholu Ontake. Dům se rychle naplnil lidmi. "Bylo jich tady možná až 150, některé děti brečely, ale většina lidí zůstala v klidu. S helmami na hlavě jsme počkali, než se dalo bezpečně sejít dolů," řekl.

Sedm lidí ze svahu sopky, po jejíž erupci zůstalo okolí zasypané vrstvou popela, přepravily armádní vrtulníky, na záchranné akci se podílejí také policisté a hasiči. Odvádějí turisty z kopce, jednu ženu nesli na nosítkách. Ze sopky přitom dál stoupá sloup dýmu a popel. Ten pokryl auta i v oblasti vzdálené 80 kilometrů od sopky.

Podle výpovědí výletníků bylo v sobotu hezké počasí a na Ontake se vydaly spousty lidí, kteří přijeli obdivovat krásně barevné listí. "Když jsem byl na hoře já, nebyly cítit žádné otřesy, žádný zápach," řekl agentuře Reuters Satoši Saito, který sestoupil ze sopky asi hodinu před výbuchem.

Podle meteorologů v oblasti Ontake v posledních týdnech přibývalo menších otřesů, erupci ale předpovědět nešlo.

Japonsko patří k seismicky nejaktivnějším místům planety, erupce sopek tam jsou časté. Oběti na životech si výbuch vulkánu vyžádal naposledy v roce 1991, kdy zemřelo 43 lidí během erupcí sopky Unzen.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.