Policie už zná všechny oběti zříceného mostu ve Vilémově. Práce znovu začaly... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Policie už zná všechny oběti zříceného mostu ve Vilémově. Práce znovu začaly...

Policie už zná totožnost všech obětí.
Policie už zná totožnost všech obětí. (Aha! - Jiří Čada)

Čtvrtým dělníkem, který zahynul s dalšími třemi pod zříceným mostem ve Vilémově na Havlíčkobrodsku, je sedmačtyřicetiletý muž z Karlovarského kraje. Jeho totožnost dnes byla potvrzena na základě DNA dnes, řekla ČTK krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Most se zřítil 4. září. Zahynuli čtyři dělníci a další dva byli zraněni. Pod mostem pracovalo v době neštěstí šest dělníků, tři Češi a tři Slováci. Přežili dva muži ze Slovenska. Na stavbě se dnes začalo opět pracovat.

Kriminalisté neštěstí vyšetřují jako obecné ohrožení z nedbalosti. Případným viníkům hrozí vězení na tři až deset let. Podle mluvčí zatím nikdo obviněn nebyl. "Prověřování mimořádně závažného případu pokračuje. Z naší strany nebudeme poskytovat žádné bližší informace k jeho průběhu, ani nebudeme komentovat jednotlivé kroky vyšetřovatelů," uvedla policejní mluvčí.

Policisté už v minulých dnech díky spolupráci s rodinami obětí prokázali, že v sutinách mostu zemřel pětatřicetiletý Čech pocházející z Plzeňského kraje a sedmačtyřicetiletý Slovák. Dvě rodiny podle policie identifikaci kvůli psychickým potížím odmítly. K identifikaci proto musela být využita analýza DNA. Třetí potvrzenou obětí je osmadvacetiletý muž z Karlovarského kraje.

Práce na stavbě mostu byly podle Františka Lízala, jenž na stavbě provádí technický dozor, obnoveny dnes ve 14:00. Původně se přepokládalo, že by stavbaři mohli začít pracovat už minulý týden, práce však nemohly být zahájeny kvůli vytrvalému dešti. "Stavba byla předána firmě Bögl & Krýsl, která je subdodavatelem zhotovitelského konsorcia. Dělníci budou nejprve staveniště čistit od zbytků sutin, pak začnou pracovat na novém přemostění potoka," řekl po dnešním kontrolním dnu Lízal. Firmě Bögl & Krýsl podle něj vypomáhá i technika společnosti Strabag.

Oprava vilémovského mostu je součástí modernizace silnice II/345 mezi Chotěboří a Golčovým Jeníkovem za 160 milionů korun, kterou dotuje unie. Součástí zakázky je rekonstrukce tří mostů. Kraj Vysočina zadal celou zakázku konsorciu firem M-Silnice a Strabag. Pro Vilémov je podle starosty Jiřího Lebedy důležité to, aby stavbaři dokončili most a celý opravovaný úsek do konce října.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.