VIDEO: Žena hrála během své operacie na housle! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

VIDEO: Žena hrála během své operacie na housle!

Naomi Elišuvová může po operaci hrát opět bez třesu rukou.
Naomi Elišuvová může po operaci hrát opět bez třesu rukou. (Foto: reprofoto YouTube.com)

V nemocnici v Tel Avivu provedli úspěšnou stimulaci mozku na houslistce, která před dvaceti lety ztratila možnost hrát profesionálně kvůli třesu rukou. Naomi Elišuvová měla při zákroku housle v rukou a hrála, tentokrát už bez třesu.

Elišuvová byla kdysi členkou litevské filharmonie a pak izraelského komorního orchestru. Působila také na konzervatoři, ale pro postupující třes rukou musela profesionálního hraní zanechat.

V Tel Avivu se podrobila tento týden hluboké mozkové stimulaci, jejímž smyslem je omezit nadměrnou aktivitu určité části mozku. Elišuvová byla při vědomí, dostala housle do ruky a byla na ně schopna hrát.

"Hraní na housle byla má láska, ale kvůli třesu jsem se musela živit učením. Pro člověka, který byl zvyklý hrát celý život, to bylo těžké. Nemohla jsem vést normální život a 20 let jsem trpěla třesem. Chci se vrátit do normálního života, být schopna hrát, podepsat se a vypít si čaj, aniž ho vyliju. Je mi líto, že jsem se o tomto zákroku dověděla až teď," řekla podle tamních médií.

Operaci vedl ředitel neurochirurgického oddělení Jicchak Fried. Ještě nikdy prý neměl na operačním stole pacienta, který by při zákroku hrál na nějaký nástroj. "Umístili jsme stimulátor s elektrodami k narušené mozkové oblasti, abychom potlačili třes, který komplikoval každodenní život paní Elišuvové. Prováděli jsme to za lokální anestezie," řekl.

To, že pacientka při zákroku hrála, umožnilo umístit elektrody přesně na oblast, kterou bylo potřeba ovlivnit. "Jakmile jsme aktivovali náležité místo, třes ustal a paní Elišuvová dál hrála Mozarta. S velkým citem a bez třesu," řekl Fried. Video natočené při operaci končí zvoláním Elišuvové: "Mám to pod kontrolou."

Metoda hluboké mozkové stimulace se dá použít pro pacienty s Parkinsonovou nemocí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.