Paní Eva: Jsem nejmladší zachráněná ze Schindlerova seznamu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Paní Eva: Jsem nejmladší zachráněná ze Schindlerova seznamu!

Paní Eva Lavi dnes žije v Izraeli.
Paní Eva Lavi dnes žije v Izraeli. (Foto a reprofoto Petr Podroužek)

Konal jenom dobro, když zachránil téměř 1200 Židů před koncentračním táborem a tedy i jistou smrtí a nechal si je odvézt do své továrny? Nebo to byl vypočítavý tah protřelého obchodníka? Jméno Oskara Schindlera (†66) je i čtyřicet let po jeho smrti kontroverzním tématem. V Brněnci na českomoravském pomezí nedaleko Svitav, kde se narodil, stále najdeme stopu věčně krachujícího podnikatele, šmelináře, dobrodruha i dobrodince, opuštěné ruiny fabriky, kam na konci války přesunul své Židy z Polska.

V Brněnci uvažují už několik let o památníku v opuštěných zdech továrny, jenže sporné a diskutabilní renomé Schindlera záměr a plány brzdí.

Jak vlastně Židy zachraňoval?

• Zkraje války s přispěním židovských investorů koupil továrnu v Krakově, vyvlastněnou nacisty právě Židům (získal tzv. arizovaný podnik do své správy).

• Když se v roce 1943 blížila sovětská armáda do Polska a rušilo se krakovské ghetto, odkud pocházeli zaměstnanci, skončila i tato továrna na smaltované výrobky.

• Schindler navrhl projekt zbrojní fabriky v Brněnci a vyžádal si i své židovské dělníky. Sestavil seznam těch, kteří s ním pojedou do protektorátu a budou tady vyrábět pro Říši granáty.

• Bylo mu vyhověno a 1096 Židů si skutečně směl odvézt do Brněnce. Pochopitelně se to neobešlo bez úplatků.

• Zaměstnávat Židy bylo výhodné. Neměli pro nacistické Německo žádný význam, jenže byli stále napojeni na majetek a mohli Schindlerovi poskytnout kdykoli finanční injekci, jakmile začal krachovat.

• Z Židů měli prospěch i esesáci, s nimiž musel být Schindler zadobře.

Eva Lavi Schindlera obhajuje

Továrna v Brněnci se rozpadá. Před roky se stala skladištěm chemikálií i rájem bezdomovců. A stále není rozhodnuto, co bude s objektem dál. Zamýšlený památník holokaustu?

„Válka skončila, když mi bylo osm a jsem nejmladší dívkou ze Schindlerova seznamu. Říkají mi »zázračné dítě«, protože jsem přežila krakovské ghetto, koncentrační tábor v Plaszowě, tři velmi dlouhé týdny v Auszvitzu a nakonec i Brněnec, kde nás držela naživu především Schindlerova rodina. Schindler byl úžasný muž, který hodně riskoval, jen aby nám pomohl. Od Židů vzal peníze, protože jimi potřeboval uplatit nacisty. Jak dnes můžou Češi tvrdit, že byl jako ostatní Němci? Měli by se stydět!“ řekla nám přeživší Eva Lavi (77), která žije nedaleko izraelského Tel-Avivu.

Není ovšem vyloučeno, že lidé, aby se ocitli na spásném Schindlerově seznamu, museli své zachránce korumpovat. Proto šlo zejména o prominentní a movité Židy. Z jejich úplatků se financovala i výstavba továrny. Tehdy osmiletá holčička pochopitelně viděla situaci jinak. „V Brněnci nám paní Schindlerová dělala polévky z chudých ingrediencí, které mohla nakoupit ve vesnici. Také jsem zde oslavila narozeniny. Vězni mi udělali narozeninový dort. Vzali malý bochník chleba, ten uprostřed rozřízli, dali na něj margarín a trochu džemu. Přitom malý bochník chleba byl obvykle rozdělen mezi osm lidí. Paní Schindlerová mi dala dárek zabalený do toaletního papíru. Byl to pomeranč, který jsem nikdy předtím neviděla,“ vzpomíná Eva Lavi.

Na konci války musel utéct

Večer 8. května 1945 pronesl Schindler ke shromážděným Židům krátkou řeč a krátce po půlnoci opustil tábor. Rudá armáda přišla jen o pár hodin později. „Při osvobozování jsem přivítala ruského důstojníka na koni květinami. Cítili jsme velkou radost, ale i obavy z toho, co bude dál,“ vybaví si paní Lavi.

Jaký byl Oskar Schindler?

Oskar Schindler bojoval během života neustále s velkými finančními problémy a nechal se vydržovat až do své smrti právě Židy. Doplatil na nezdařený pobyt v Argentině, kam po válce utekl, a na krach veškerých svých aktivit. Svůj životní příběh prodal nakladatelství, jenže peníze rychle zmizely v jeho divokých obchodech. Ani tehdy ho Židé nenechali na holičkách.

Schindler miloval ženy (údajně měl ve Svitavách dvě nemanželské děti, jeho paní nemohla mít potomky), hodně pil i kouřil a bojoval s velkými depresemi. V roce 1974 ochrnul na půl těla a 9. října v Hildesheimu zemřel. Na přání byl pohřben na katolickém hřbitově Sion v Jeruzalémě.

„Židé mu dobrovolně pomáhali žít úctyhodný a čestný život. Židé byli šťastni, že ho mnohokrát v Izraeli mohli pohostit s láskou až do jeho smrti. Byl jmenován Spravedlivým Pohanem,“ uzavírá Eva Lavi.



Přečtěte si
matylda-rut
7. 9. 2014 • 23:24

Nikdo nekáže, víš hou.no jak to tehdy bylo, Je jedno jak a co dělal, životy zachránil, jsi fanatická .

matylda-rut
7. 9. 2014 • 23:23

Nepřeháníš to, ty jsi pěkná cholerka.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.