Dyslexie, dyskalkulie, dysgrafie a logopedické problémy u dětí: Jak překonat poruchy učení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Dyslexie, dyskalkulie, dysgrafie a logopedické problémy u dětí: Jak překonat poruchy učení!

Ne každý je ve škole jedničkář.
Ne každý je ve škole jedničkář. (Shutterstock.com)

Úspěch a štěstí dětí je to, co rodičům obvykle leží na srdci nejvíc. Ne vždy však všechno jde ve škole úplně podle plánu. Na co si dát pozor a kde hledat pomoc?

Diagnoza není strašák
Dyslexie, dyskalkulie, dysgrafie, ADHD, LMD, logopedické problémy – to jsou poruchy, které se dnes řeší mnohem více než v minulosti a rodiče si často neradi připouštějí, že právě jejich dítě některou z nich má. V jejich diagnostikování vidí nedostatek pochopení pro individualitu jejich potomka. Jen včasný zásah a řešení situace však dítě uchrání před pocity selhání a neúspěchu, jež neléčené poruchy přinášejí při školní docházce i kontaktu s ostatními dětmi a které v důsledku napáchají nejvíc škod.

Jak poznat, že je problém?
V předškolním období se mohou objevovat náznaky budoucích potíží. Dítě má problémy s výslovností, špatnou pohybovou koordinací, neudrží pozornost, je emočně labilní, neklidné, snadno se unaví. Tyto děti mnohdy nerady malují a kreslí, často mají problémy i ve vztazích s vrstevníky. Neotálejte s řešením. Je kruté nechat nejdřív dítě projít řadou neúspěchů, když jim včasné řešení situace může zabránit.



Kde hledat pomoc?
Důležitou úlohu v diagnostice hrají praktičtí lékaři a mateřské školy. Pokud máte podezření, že vaše dítě má některou z vyjmenovaných poruch, konzultujte je nejprve s učitelkami v mateřské, případně základní škole, potom kontaktujte pedagogicko-psychologickou poradnu.

Každý čtvrtý potomek trpí
Podle posledních statistik jsou poruchy učení diagnostikovány u 25 % dětí předškolního věku, je však otázkou, jestli je to proto, že je výskyt poruch častější, nebo zpřesněním diagnostiky. Výskyt poruch učení ovlivňuje dědičnost, případně narušení nervové soustavy při narození dítěte. Dětí, u kterých je dysfunkce tak těžká, že se číst, psát nebo počítat nenaučí, je jen kolem 2%.

Nezoufejte! I Einstein byl dyslektik...
Výjimkou nejsou případy, kdy dyslektici dosáhli v profesní kariéře vrcholu ve svém oboru. Albert Einstein byl dyslektik, vývojovou poruchou čtení byl postižen například slavný státník Winston Churchill nebo zakladatel Microsoftu Bill Gates. Další významné osobnosti měly poruchu čtení: W. A. Mozart, Leonardo da Vinci, Hans Christian Andersen, Pablo Picasso nebo také Alexander Bell, Thomas A. Edison, J. F. Kennedy, George Bush a jiní.

Autor:  neo

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.