Setkání s tajemnem: Pramen zachránil zrak! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Setkání s tajemnem: Pramen zachránil zrak!

Fotografie
Fotografie (internal)

Pramen se studánkou s léčivou mocí, který dokáže navrátit osleplým zrak. Takové místo najdete jižně od Znojma v obci Hnanice v Podyjí. Pro zachování léčivé síly byla nad studánkou postavena kolem roku 1200 kaple.

Zasvěcena byla sv. Wolfgangovi, patronovi obce v Podyjí, vyhlášené vinařské oblasti. Poutníci k chrámu přicházeli celá staletí. Už ve 13. století se lidé z celé Evropy chtěli omýt v zázračných vodách, které prý pod chrámem z útrob země vyvěrají.

Legendy vyprávějí o rytíři Rutgerovi, který se vracel z válek. Byl zoufalý, z válečných útrap mu hrozilo oslepnutí. Ve studánce si opláchl obličej a vodou si nemocné oči pro osvěžení promyl. Jako zázrakem se mu zrak vyléčil. Šťastný rytíř pak kudy jezdil, tudy provolával uzdravujícímu prameni slávu. Studánce se od 14. století poutníci snažili také zavděčit, k místu nosili almužny a dary.

Jak se ke kapličce dostat?

Kostel sv. Wolfganga naleznete na náměstí uprostřed pohraniční obce Hnanice na Znojemsku. Do Hnanic jezdí linkový autobus ze Znojma, autem pak pojedete směrem na hraniční přechod do Rakouska Hnanice-Miterrezbach.

Máte podobný zážitek? Napište nám na aha@ahaonline.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.