Sběratelka Blažena Kudryová tvrdí: Mám fotku z pravěku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Sběratelka Blažena Kudryová tvrdí: Mám fotku z pravěku!

Vzácný kámen dostala sběratelka od svého otce.
Vzácný kámen dostala sběratelka od svého otce. (pro Aha! – ATK)

Blažena Kudryová (59) z Bujanova na Českokrumlovsku už osmnáct let sbírá nejrůznější kameny. Ve sbírce má také minerál, o němž tvrdí, že jde o »fotografi i« pravěkých lovců.

Kudryová kdysi dostala flekatý křemen o rozměrech 2 x 3 cm od tatínka. Po jeho smrti si minerál prohlédla pod speciální lupou. Beztvaré skvrny dostaly konkrétní podobu! Červený rubelit, který je do kamene vmíchaný, podle sběratelky zobrazuje pravěké výjevy.

„Když jsem si nechala kámen zvětšit na plakát, viděla jsem nejen lovce, jeskyni a zvěř, ale třeba i opici. Je to fotka obtištěná na kámen. Krásně je vidět ohněm ožehnutá tvář – stejnou podobu můžeme dodnes vidět na totemech,“ říká.

Kámen nabídla odborníkům k prozkoumání. „Chtěla jsem, aby určili stáří kamene. A to je další záhada – vědci ho nedokázali zařadit.“ Minerál tedy za úplatu nabídla Národnímu muzeu. Nepochodila. „Takový unikát má podle mě hodnotu 200 tisíc korun, oni mi ale nabídli daleko méně. Prý je to častá hříčka přírody,“ vysvětluje.

Kudryová uspořádala výstavu v rodných Topolčanech. „Přišlo přes tisíc lidí a všichni mi dali za pravdu. Každý viděl v kamenech to co já. Od té doby vím, že odborníkům se věřit nedá,“ dodává žena.

Co na to odborník?

„Podobných anomálií a hříček přírody existuje řada. Když se horniny a minerály utvářejí, vznikají jejich vzájemným míšením a prolínáním všelijaké tvary a obrazce.

Je to jako koukat se na nebe plné hvězd. Pokud si člověk začne hvězdičky spojovat, také uvidí vše, co chce. Podobné je to u i minerálů, je to běžný jev.“Miroslav Houdek, mineralog



Přečtěte si
zajacka
14. 2. 2012 • 10:23

Taky jsem se smala kdyz jsem si precetla vas blabol.Mozno ve Vase rodine je bezne uzivat alkohol,ale u mne to tak neni. Kazdy inteligentni clovek .ktery se kouka na obrazek nepochybuje ,ze se jedna o obrazek z praveku.Vy ste videl jenom spatne ofoceny plakat a spatne popsan redakci. Je skoda ,ze jsou mezi nami lidi ,kteri si mysli ze jsou strasne chytri ale chytrost je bohuzel minula.

taktojsemsezasmal
12. 2. 2012 • 20:31

Založil jsem si zde učet jen proto abych mohl reagovat na tenhle paskvil... Paní Blažena by už měla přestat chlastat, co jsou někteří lidi schopní vypustit veřejně do světa aby na sebe upozornili je až k pláči. Někdo vidí v hromadě nicneříkajících skvrn pravěkou bitvu a někdo zase v hromadě psích víkalů tvář pany Marie... A ještě za něco takovýho chtěla 200 tisíc ti vaši odborníci se vám hlasitě nevysmáli jenom proto že si chteli udržet pověst slušných občanů...

zajacka
2. 11. 2011 • 10:01

Pane lojzazpasek mel by ste byt rad ze AHA vam umoznila shlednou tento zazrak.Ze vidite skakat na obloze ovecky to neco napovida,Skuste je teda nafotit poslat do Aha.Odbornik mluvi o hvezdickach ve kterych vidi co chce,treba vas to inspirovalo. Krasny den vam preje sberatelka.

zajacka
2. 11. 2011 • 08:27

Vazeny pane prasevite to ze mate vysokou skolu Vam nikdo nebere.Ale ze ve vzacnem kamenu vidite jenom obycejny sutr bez toho aby ste kamen videl ste spatny odbornik a ja bych Vam titul vzala.Skoda ze na vysoke skole Vas neucili i slusnemu chovani. Mineral na kterem je zachycen pravek neni leda jaky smunt.Odbornici se o tomto jevu ve skole neucili a pletou si to s nahodnimi skvrnami .ktere neco pripominaji.Zahranicni odbornici nejprve mineral preskoumali a pak se vyjadrili ze skutocne je na kaminku zachycen pravek,a ted skoumaji jak obrazek vznikl. Obrazek je porizem z vysky,nebo je videt i do rokle.kde probiha lov zvere.Je videt lovce i zver.Jsou videt jeskyne,lidi ohinky.Bohuzel zverejneny orazek spatne redakce popsala,Kdyby ste videl vse tak by ste mel jiny nazor,pokud ste opravdicky odbornik.Ale jevite se mi spis jako zvanil ,ktery rad urazi.Ja jsem obezni ane co rikam za tim si stojim.

lojzazpasek
8. 10. 2011 • 15:50

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.