Tajemné úkazy: Chodící mrtvoly | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Tajemné úkazy: Chodící mrtvoly

Zombie využívali plantážníci k práci na poli.
Zombie využívali plantážníci k práci na poli. (Profimedia.cz, ara)

Legendy o chodících nemrtvých, takzvaných zombie, se staly součástí populární kultury. O zombie se natáčí filmy a v hororech jsou dnes stejně populární postavou jako upíři či vlkodlaci. Málokdo však ví, že pověsti o chodících nemrtvých mají svůj skutečný základ. A na Haiti jim stále domorodci věří.

Na Haiti, kde jsou pověrčivost i víra v čarodějnictví hodně rozšířené, se domorodci stále obávají moci zlých čarodějů. Zombie je člověk, kterého jeho rodina pohřbila, ale cosi ho po určité době probudilo k životu. Nebožák však téměř docela ztratil svou osobnost a vlastní vůli.

Poslouchal jen mága, který ho »vzkřísil«. Někteří odborníci studující problematiku zombie jsou toho názoru, že se v ojedinělých případech mohlo a může jednat o realitu. Tito zdánlivě mrtví lidé se stávají oběťmi zvláště krutých zločinů tamních čarodějů.

Ve skutečnosti však nejspíš nejde o žádnou černou magii. Vysvětlení je mnohem prozaičtější. Mágové podle vědců využívají své znalosti jedů a používají toxiny, které ochromují centrální nervovou soustavu. Mezi jinými je to tetrodoxin, který se vyskytuje v tělech některých mořských živočichů.

Po jeho požití upadne oběť do stavu mrtvolné strnulosti, včetně nehybných očních zorniček. Činnost srdce je nepatrná, tep nehmatný, dech v podstatě nulový. Vlastně bychom mohli hovořit o dlouhodobějším stavu klinické smrti. Čaroděj musí správně odhadnout koncentraci jedu i způsob umělého dýchání, který zvolí.

Nízký přísun kyslíku do mozku mívá zpravidla za následek idiocii – a to si mág přeje. Pokud se tito lidé po nějakém čase proberou k životu, jejich centra řeči i paměti jsou trvale poškozena a zombie připomínají chodící roboty, schopné reagovat pouze na krátké povely a vykonávat jednoduché činnosti. Jde vlastně o dokonalé otroky.

V dřívějších dobách těchto jedinců využívali haitští plantážníci k výkonu otrockých prací a je dost dobře možné, že to byli právě oni, kdo tímto zločinným způsobem získávali levné pracovní síly. Jejich oběti byly úředně mrtvé a stávaly se závislými na svých pánech, aniž byly schopné se jakkoli bránit.

Zítra: Paranormální revoluce



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.