Největší záhady Česka: Co ukrývá hrad Rabí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Největší záhady Česka: Co ukrývá hrad Rabí?

Na hradě Rabí jsou prý dodnes uschované poklady.
Na hradě Rabí jsou prý dodnes uschované poklady. (Profimedia.cz)

Největší historické popularity se šumavskému hradu Rabí dostalo za husitských válek. Aby také ne, vždyť právě zde Jan Žižka přišel o druhé oko. Žižkova tradice žila na Rabí hodně dlouho. Ještě koncem 19. století si lidé mysleli, že si na Rabí slavný vojevůdce uschoval poklad, a hledali jej...

Roku 1783 dokonce hledači pokladů na hradě slídili tak zuřivě, že podkopali hradní věž, která se sesula. Historka o pokladu snad souvisí s prvním Žižkovým obléháním hradu v roce 1420.

Když totiž neohrožený husitský vojevůdce dobyl kláštery v Nepomuku a v Milevsku, rozšířila se po celém prácheňském kraji panika. Lidé duchovního i světského stavu si na Rabí, jako do nedobytného trezoru, ukládali zlaté i stříbrné klenoty, drahé kameny, skvostné oděvy a další cennosti.

Jenže Žižka hrad za poměrně krátkou dobu dobyl. Husité tam dopadli sedm mnichů, které na nádvoří upálili. Všechny poklady uskladněné na Rabí husité snesli na jednu hromadu a spálili. Nechali si pouze peníze a koně.

Při druhém obléhání Rabí v červenci 1421 přišel Žižka o své jediné zdravé oko. Husité se pak prý strašně mstili po okolních vsích.

Pověsti o Žižkovi či velkých pokladech ale nejsou jedinými, které se vážou k Rabí. Jedna zvláštní vypravuje o tom, že Rabí bylo spojeno vzdušným mostem s hradem Práchní. Na Rabí prý také prováděl pokusy jakýsi německý alchymista, který hledal kámen mudrců.

Prapodivné zvěsti se kdysi šířily i kolem hradní studny. Současníci ji označovali za div světa. Aby také ne, vždyť kvůli ní bylo nutné prokopat celou skálu, na níž hrad stojí. Studna budila všeobecný údiv. Ze dna se ozývalo zvláštní šumění, jako kdyby tam tekl potok, a časem se v ní začaly objevovat pekelné obludy.

Proto lidé do okolní skály vytesali kapličky, ze kterých prý zase zářilo zlato a stříbro. Obyvatele hradu zajímalo, odkud se ve studni bere voda a máli studna nějaký výtok. Proto jednoho dne spustili do studny kachnu, které na krk uvázali červenou stužku. Po nějaké chvíli vyplavala na rybníce u sousední obce Žichovice.

Čerpáno z knihy Toulky tajemnými místy Čech z edice Aha!. Vychází 12. září! Koupíte v trafikách!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.