Největší záhady Česka: Upíři a můry! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Největší záhady Česka: Upíři a můry!

Upíři jako tajemní démoni prý navštěvují lidi od počátku věků.
Upíři jako tajemní démoni prý navštěvují lidi od počátku věků. (Profimedia.cz)

Říká se jim upíři, u nás je předkové nazývali můrami. Ale nejsou to stvoření taková, jaká známe z filmů. Modré skvrny na krku, údajně po zubech upíra, se prý objevují pouze u lidí, přesvědčených o tom, že byli napadeni upírem. Jsou to vsugerovaná stigmata...

Podle lidové démonologie je upír nebo můra přízrak, uléhající spáčům na prsa a dusící je. Znáte to, když se v přítomnosti jiného člověka cítíte velmi nepříjemně? Tak to je prý přesně ten pocit. Ti, kdo jsou můrou navštěvováni pravidelně, blednou, hubnou, chřadnou a mohou být »umořeni« až k smrti. Stejně jako člověka dovede tenhle démon sužovat i zvířata, stromy a květiny. Prý je to duše žijící osoby, která se ve spánku přiživuje na úkor jiných.

Mnohdy to může dotyčný dělat naprosto nevědomky, aniž má o své zhoubné činnosti tušení, jindy je to výsledek promyšlené magie zlých čarodějnic. Rozdíl mezi upírem a můrou je pouze v tom, že můra je přízrakem živého člověka, kdežto upír mrtvého. Jejich působení má však obdobný výsledek.

Jak se bránit?

Nevíme sice přesně, co naši předkové jako upíry či můry označovali. Ale docela přesně naopak popisovali to, jak se jich zbavit. Vykropení svěcenou vodou je asi nejznámější. Není však považováno za metodu příliš spolehlivou. Účinným prostředkem proti můrám naopak bývalo, když si postižená osoba po ulehnutí na lůžko položila na prsa zrcátko. Můra se v něm prý spatří a zděsí se sama sebe.

Proti všem útočným démonům se prý dobře osvědčují vztyčené hroty (do špičky ořezané osikové kolíky nebo ještě lépe stříbrné jehlice – což ovšem bylo pro prosté lidi příliš drahé řešení). Zvláštní je, proč se při výrobě »hromosvodů proti démonům« přísně zapovídá používat železo. Negativní energie by v něm zřejmě mohla zůstat, mohlo by se jí doslova nabít a stát se jejím trvalým nositelem. Ze stejného důvodu se upírovo zemřelé tělo probíjí dřevěným kůlem...

Čerpáno z knihy Neuvěřitelné jevy a podivuhodné bytosti z edice Aha! Vychází 29.srpna. V síti PNS.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.