Největší záhady Česka: Děsivý požírač mrtvých | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Největší záhady Česka: Děsivý požírač mrtvých

Draci prý u nás skutečně skutečně řádili, aspoň podle pověstí.
Draci prý u nás skutečně skutečně řádili, aspoň podle pověstí. (Profimedia.cz)

Stalo se to někdy kolem roku 1005 na divokém, skalnatém a velice řídce osídleném území severovýchodních Čech. Skupina vystrašených vesničanů vyhledala uhlíře Truta, který žil osaměle v lesích, a obrátila se na něj jako na »znalce« se svým problémem: cosi během noci rozrývá hroby na jejich hřbitůvku, vyhrabává těla nebožtíků a odvléká je pryč.

Trut přislíbil pomoc a vydal se na průzkum. Na konci úzké soutěsky se černal otvor do jeskyně a tam mezi zbytky své děsivé hostiny tvrdě spal velký drak. Trut přikázal vesničanům, aby zabarikádovali vstup do sluje kmeny, mezi ně aby napěchovali suché větve, trávu a mech a pak vše podpálili. Drak se probudil kouřem a žárem a k hrůzou zkoprnělým vesničanům doléhal jeho zběsilý řev.

Když oheň uhasl, vstoupil Trut dovnitř a našel draka mrtvého. Jako trofej zaslal prý dračí tělo do Prahy knížeti Oldřichovi a dostal za ně slušný měšec stříbrňáků. Dvorec, který si Trut za získanou odměnu postavil, se podle něj nazýval Trutnov. To je pověst o vzniku města, které má dodnes ve znaku cimbuří, nad nímž se vznáší drak a krkavec.Jak vypadal

Jak vypadal drak?

Trutnovský příběh je zajímavý tím, že neobsahuje žádné pohádkové, kouzelné prvky. Naprosto věrohodně zachycuje zvyky reálného zvířete, nočního lovce, který odvléká kořist do doupěte, kde spává přes den. Šlo nejspíš o ještěra se silnými, k hrabání uzpůsobenými drápy, což by nasvědčovalo tomu, že jeho hlavní potravou byli v zemních norách ukrytí hlodavci.

K tomu potřeboval i dobře vyvinutý čich – a tak není divu, že »vyčmuchal« lesní hřbitůvek a považoval ho za stůl prostřený k hostině. Pokusme se najít, co všechno se mohlo skrývat pod pojmem drak. Samozřejmě jako erbovní a alegorické zvíře má jen vzdálenou podobnost se svým předobrazem; například oněch pověstných několik hlav má funkci symbolického sdělení, podobně jako dvouhlavá orlice či dvouocasý lev.

Určitě kvůli tomu nebudeme tvrdit, že lev a orlice jsou vymyšlená, bájná zvířata. Naproti tomu tvrzení o plameni z dračí tlamy by nemuselo být v rozporu s pozorováním skutečného zvířete, když si uvědomíme velice dlouhý rozeklaný jazyk varanů, jímž neustále šlehají na všechny strany, protože je sídlem jejich čichu.

Ano, takový tři metry dlouhý ještěr podobný komodskému varanu vypadá jako nejreálnější předobraz draků... Zprávy o nich jsou z celé republiky, přímý důkaz se zatím najít nepodařilo.

Zítra: Ve slujích lidožravých obrů



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.