Největší záhady Česka: Záhady podle Aloise Jiráska | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Největší záhady Česka: Záhady podle Aloise Jiráska

Faustův dům, jak jej známe dnes.
Faustův dům, jak jej známe dnes. (Profimedia.cz, ara)

Málokdo si uvědomí, kolik je v knihách českého klasika Aloise Jiráska, vůči němuž můžeme mít kvůli povinné školní četbě poněkud opovržlivý vztah, zachyceno a popsáno záhadných jevů. Dočíst se můžete nejen o »černé díře« Faustova domu, ale popisuje také řeku Labe propadající se do sklepů plných zlata, nekromanta – vyvolávače mrtvých ze slovenských hor nebo záhadného mága – černého doktora z hradu Skály.

Povídka Aloise Jiráska Faustův dům vychází z lidových vyprávění o obávaném domě na jižním okraji Dobytčího trhu (dnes Karlova náměstí) v Praze. O nechvalnou pověst stavby se zasloužila řada podivných majitelů, kteří dům vlastnili. V rudolfinské době jej obýval například anglický alchymista Edward Kelley.

Dům byl patrně postaven na »dračím uzlu«, křižovatce energetických drah, a byl proto obzvlášť vhodný pro magické operace. Kde však Jirásek získal tak podrobný popis domu a jeho zařízení, použitý v povídce? Autor jako by mezi řádky naznačoval, že v případě podivných jevů uvnitř Faustova domu nešlo o nějaká pohádková kouzla, ale docela prosté využití fyzikálních zákonů.

V jeho výčtu poznáváme různé mechanické a zvukové automaty, hříčky s elektrickou energií, využití chemických reakcí. Jedinou opravdu zázračnou věcí je stříbrný tolar objevující se každé ráno na misce z černého mramoru.

Hra s časem

Mohlo by jít v tomto případě o miniaturní časovou smyčku? Jestliže ano, pak se zdá být zcela logické, že studentova diletantská snaha o kvalitativní změnu (aby se místo stříbrného tolaru objevoval zlatý dukát) vedla ke zhroucení prostoru.

V »černé díře«, která v podobě kuželovitého víru začala po dobu několika vteřin rotovat nad miskou, bylo okolí rozprášeno na molekuly. Dokonce i část stropu nad oním místem. Vzniklá díra ve stropě, kterou nebylo možno zazdít, protože žádný druh malty se nechtěl vázat se sklovitým povrchem otvoru, se nacházela v arkýři na severozápadním nároží domu.

Dodnes se na místech údajné díry objevují krvavé skvrny, které vzdorují každé snaze po zabílení. Může jít o uvolnění železitých složek z kamenného zdiva vlivem zatékající dešťové vody; ovšem ani toto prozaické vysvětlení nikterak nesnižuje tajemnou atmosféru domu.

Je náhodné, že právě ve Faustově domě sídlí lékárna? Alchymistická tradice domu jako kdyby měnila jen formy, ale nebylo ji možno přerušit...

Zítra: Draci v českých zemích



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.