Největší záhady Česka: Bílý přízrak! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Největší záhady Česka: Bílý přízrak!

Bílá paní se zjevuje i na Rožmberku.
Bílá paní se zjevuje i na Rožmberku. (Profimedia.cz)

Bílá paní. Legenda, o které se vypráví na hradech a zámcích po celé republice. Jenže kdo nebo co je ona záhadná postava? Jedna taková se objevuje na hradě Rožmberku a vyděsila i nacisty...

Záhadná žena v bílém, s vysokým, špičatým gotickým čepcem na hlavě (ovšem podobná bývala i pokrývka hlavy staroperských mágů!) stojí, obklopena alchymistickými a kabalistickými symboly, a kouzelnickou hůlkou ukazuje na zvěrokruh.

Před legendárním obrazem na hradě Rožmberku se zastavují skupinky zvídavých turistů; z úst průvodce se dozvědí, že jde o portrét dobročinné a laskavé Perchty z Rožmberka. Jenže žádná pověst neříká nic o tom, že by se zabývala astrologií nebo magií. Koho tedy obraz představuje?

Postava na věži

Historky o bílé paní rodu Rožmberků jsou všeobecně známé, působivou uměleckou podobu jim dal Alois Jirásek ve Starých pověstech českých. Jenže tajemné zjevení projevuje svou přítomnost v hradních prostorách dodnes. Měření psychotroniků prokázala na hradě Rožmberku přítomnost jakési proměnlivé energie, jejíž hodnoty v nepravidelných periodách stoupají a zase klesají. Skoro jako by se její zdroj pohyboval...

Poslední, velmi působivé zjevení zdejší bílé paní je doloženo z dob druhé světové války, kdy byl na hradě letní tábor nacistické dívčí organizace. Každé ráno vztyčovaly dvě dívky na hranaté věži na Dolním hradě vlajku s hákovým křížem. Jednoho dne však vyběhly z věže s hrozným křikem a tvrdily, že nahoře spatřily bílou postavu, která jim hrozila. Zjevení pak spatřily i ostatní dívky, včetně jejich vedoucí a správce hradu.

Bělavý přízrak nepohnutě stál ve stínu na ochozu kulaté věže Jakobínky, která je nejstarším zachovaným zbytkem původního středověkého hradu. Ve světle stoupajícího slunce postupně bledl, až se před polednem rozplynul úplně. Dorazilo gestapo, aby případ vyšetřilo, ale nepodařilo se nic zjistit.

Znepokojivý byl především fakt, že na vrchol věže Jakobínky nevedlo žádné schodiště ani žebřík, takže bylo vyloučeno, aby se tam běžná fyzická osoba dostala. Šlo o promyšlenou provokaci českého odboje? Nebo spíš zvláštní odlesk ranního slunce na věži?

Jenže případ zjevení bílé paní není tak ojedinělý – a především není vůbec vázán jen na hrad Rožmberk, jak dokládají další četné pověsti z celé republiky.

Čerpáno z knihy Neuvěřitelné jevy a podivuhodné bytosti z edice Aha! Vychází 29.srpna v síti PNS.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.