Největší záhady Česka: Tajemství K. H. Máchy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Největší záhady Česka: Tajemství K. H. Máchy!

Fotografie
Fotografie (internal)

Karel Hynek Mácha patří bezesporu ke klasikům čítankové četby, jeho dílo však překypuje tajemstvím přímo mystickým. Mnoho jeho textů překračuje hranice našeho (reálného) světa a patří spíše do světa jiného. V jeho díle je přímo zašifrováno mnohem víc, než by se na první pohled mohlo zdát...

Mácha byl fascinován tématem smrti a zániku: „Já miluji květinu, protože uvadne, zvíře, že zahyne, a člověka, že zemře a nebude.“ Neměl rád sluneční světlo, ale miloval měsíční svit, stejně jako noční vytí meluzíny či zpěv labutí, když umírají.

Rád také v noci navštěvoval hrobky, o nichž tvrdil, že mu voní po růžích. Tak jako jsou pochmurná místa, která vyhledával, pochmurné jsou i rekvizity, jež ve svých básních používá. Často se v nich objevuje motiv lebky a rakve.

Fascinace smrtí

A není vyloučeno, dokonce je velmi pravděpodobné, že Mácha procházel tím, čemu se dnes říká změněný stav vědomí. Dostával se do jakéhosi mystického vytržení a svoje pocity, kdy rozmlouvá s přírodou a s celým univerzem, zachytil ve svých básních.

Karel Hynek Mácha byl fascinován smrtí a možná právě tady tušil klíč k pochopení smyslu lidské existence. Dětství a rané mládí strávil ve starých pražských domech s ponurou atmosférou.

Možná že právě v některém z těch temných zákoutí prastarých domů došlo k jeho prvnímu setkání s »jiným« světem. Je možné, že později by ona »místa síly» vyhledával záměrně?

Jednoznačná odpověď neexistuje, z jeho díla ale vyplývá, že dosahoval změněných stavů vědomí. Víme, že určitá místa jsou k tomu vhodná, jiná nikoli.

Zamyslímeli se nad tím, jaká místa navštěvoval – popraviště, pohřebiště, zříceniny hradů, zajímavé přírodní útvary, místa násilných úmrtí, tedy lokality se silným energetickým nábojem – máme chuť říct, že na tato místa chodil záměrně. Jeho smrt pak logicky musí být tragická. Inu – s čím kdo zachází...

Čerpáno z knihy Toulky českým tajemnemz edice Aha! Vychází 15.srpna!

Přečtěte si
opportunity
7. 8. 2011 • 09:56

Tragedie ano, zemřel mlád, ale na zápal plic, ne na nějaký úraz nebo v boji...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.