Největší záhady Česka: Zázraky v kostele! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Největší záhady Česka: Zázraky v kostele!

Fotografie
Fotografie (internal)

V novém seriálu deníku Aha! se každý den podíváme po tajemných koutech Česka. Navštívíme prokleté kostely, léčivá místa a vydáme se po stopách pokladů.

Ukázky, které vám budeme přinášet, jsou z knihy Toulky českým tajemnem. Ta v edici Aha! vyjde už za 14 dní.

Tajemná soška

Horní Police je malá obec v severních Čechách nedaleko České Lípy. První zmínka o tamním kostelu se zachovala z 23. června 1291. Nás ovšem zajímají události, které se odehrály poněkud později, před čtyřmi sty padesáti lety. Legendy vyprávějí, že jedné noci za silného větru připlavala po řece Ploučnici soška – milostné zpodobení Panny Marie. A od té doby se tu začaly dít zázraky.

V místní kronice je jich zaznamenáno dokonce na sto šedesát!

Utekl vojákům

Jeden z nejzajímavějších příběhů se odehrál za třicetileté války, kdy byl zákupský občan Matěj Hoser zajat vojáky a odveden do Úštěku. Tady byl řetězy připoután ke kůlu a druhý den měl být popraven. Matěj byl stálým návštěvníkem poutního místa v Horní Polici, a tak ve své víře žádal Matku Boží o pomoc. A Panna Maria mu skutečně pomohla.

Když stráž, která jej hlídala, usnula, uvolnil se řetěz, který ho poutal ke kůlu, a on se šátkem přes oči naslepo utíkal lesem. Když se přiblížil k Horní Polici, okovy mu samy spadly z rukou. Nevěříte? Ony okovy si můžete dodnes prohlédnout v ambitu poutního kostela v Horní Polici.

Zázračné uzdravení

Do velkého okruhu zázraků spojených s Horní Policí patří takzvaná zázračná uzdravení. Jistý Jiří Martin, zámečník ze Žandova, starý sedmdesát pět let, pod přísahou udal, že ještě v roce 1675 měl velké boule pod oběma pažemi. Když už si nevěděl rady, požádal, aby ho dovedli k Matce Boží do Horní Police. Jeho žena jej tedy odvedla na mši, při níž onen ubožák poprosil Panenku Marii o pomoc.

Po pobožnosti usnul vkleče únavou před soškou Panny Marie. Jeho paní klečela za ním. Když viděla, že manžel spí, šťouchla do něj. On se probudil a jeho paže, které kvůli boulím odstávaly od těla, klesly náhle dolů. Boule zmizely a on odešel uzdravený domů...

Čerpáno z knihy Toulky českým tajemnem z edice Aha!

Přečtěte si
zadnice
2. 8. 2011 • 09:13

Kam "mizejí" peníze z tohoto "státu"? To nikdo nenajde a nikdy.

pavucinka
1. 8. 2011 • 12:26

protože v současné korupční společnosti mám jen ubohé vyhlídky dosáhnout spravedlnosti......

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.