Raw chléb podle Terezy Bebarové!
Představitelka Světlany Nyklové ze seriálu Ulice je známá tím, že se se svou rodinou stravuje velmi zdravě. „Zaměřili jsme se na vegetariánskou stravu, inspirujeme se především indickou, arabskou, italskou nebo francouzskou kuchyní,“ říká Tereza (41), která zkouší i raw neboli syrovou stravu, z níž pochází i tento recept.
POTŘEBUJETE:
300 g lněného semínka hnědého či zlatého
300 g slunečnic loupaných
200 g pohanky
2 – 3 mrkve
3 stroužky česneku
sezamové semínko
mořskou sůl
římský kmín
kurkumu
Všechna zrna namočíme na 12 až 14 hodin (ideálně přes noc) do vody, aby se aktivovala. Poté vodu slijeme a zrna rozmixujeme v kuchyňském robotu spolu s trochou mořské soli, mrkvemi, česnekem a kořením. Lze použít i jiné ingredience dle chuti. Vzniklou hmotu nanášíme na jednotlivá plata sušičky na ovoce a tvarujeme do malých »chlebíčků«. Posléze sušíme 20 až 24 hodin dle vlhkosti. Důležitá je teplota proudícího vzduchu, která nesmí překročit 42 °C.
Další skvělé recepty najdete ZDE!