Radí vám největší lékařské kapacity Česka! Velký seriál deníku Aha! – díl XIX. Rakovina prostaty | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Radí vám největší lékařské kapacity Česka! Velký seriál deníku Aha! – díl XIX. Rakovina prostaty

PRAHA – Rakovina prostaty přichází pomalu a hlavně potichu! „Zhoubný nádor prostaty je velice časté, závažné a v počátečních stadiích špatně odhalitelné onemocnění.


● 3728 mužů ročně onemocní
● 1458 mužů ročně zemře

Říká se mu tichá nemoc, přichází bez příznaků, muž většinou nepociťuje žádné potíže,“ upozorňuje na její zákeřnost profesor Tomáš Hanuš. Zhoubný nádor představuje třetí nejčastější příčinu úmrtí mužů na rakovinu! Přitom je velice jednoduše odhalitelný. Muž musí jen přijít k lékaři, nechat si odebrat trošku krve a pak stáhnout kalhoty…

„Jediná a velmi účinná prevence zhoubného nádoru prostaty je přijít za lékařem, nejlépe urologem, a říct: Vyšetřete mi prostatu a udělejte mi PSA – prostatický specifický antigen, což je jednoduché vyšetření z krve,“ radí profesor Hanuš a dodává: „Každý muž by měl po padesátce vědět, jaké má PSA. O prostatu se musí muži starat aktivně, stejně jako se starají ženy o prsy nebo o děložní čípek.“ Pokud víte, že zhoubným nádorem prostaty onemocněl tatínek, bratr nebo strýc, k doktorovi je dobré vyrazit poprvé už ve čtyřiceti.

Rakovina prostaty se totiž bolestí může ohlásit až v pokročilých stadiích, kdy je bohužel už nevyléčitelná. „První příznaky se objevují až ve chvíli, kdy je nádor tak velký, že utlačuje močovou trubici a působí bolest v podbřišku. Často se ještě vyskytují i pacienti, kteří přijdou ve chvíli, kdy karcinom metastazoval do kostí, plic nebo jiných orgánů. V této fázi je už ale na záchranu života pozdě,“ říká profesor Hanuš s tím, že lékaři se mohou pokusit zabránit jen jeho dalšímu šíření a potlačit bolest.

Doktoři zatím neznají příčinu vzniku zhoubného nádoru prostaty. „Víme, že větší pravděpodobnost vzniku karcinomu roste s věkem, proto je důležité myslet na preventivní prohlídky. Nestydět se a jednou za rok k urologovi zajít. Objednat se lze i bez doporučení praktického lékaře,“ dodává profesor Hanuš.

Prostata potřebuje péči!

„Aby prostata vydržela dlouho zdravá, je dobré přiměřeně dodržovat běžné rady týkající se močopohlavní soustavy a prostě na ně občas myslet,“ říká profesor Tomáš Hanuš.
● Chodit pravidelně močit. Nezadržovat moč.
● Vést přiměřený a dostatečně aktivní sexuální život.
● Nebýt promiskuitní.
● Nedoporučuje se nadměrně prodlužovat sexuální vyvrcholení.
● Neprochladnout. Nesedat na studené kameny.Kliknutím zvětšete

Proč ji chlap má?

1. Prostata.
Neboli předstojná žláza je umístěna pod močovým měchýřem. Je velká asi jako kaštan a obkružuje močovou trubici. Jde o orgán pouze mužský.
2. Chámovody.
Do prostaty ústí chámovody, které spojují močovou trubici s varlaty. Chámovody se dostávají spermie z varlat do prostaty.
3. Semenné váčky.
V prostatě se tvoří mléčně zakalený prostatický sekret. Ten spolu se spermiemi a obsahem semenných váčků tvoří tekutinu nazývanou ejakulát.
4. Močová trubice.
Velice jednoduše řečeno, při pohlavním styku dochází v prostatě ke smíchání spermií s prostatickým sekretem, který zajišťuje správnou skladbu ejakulátu, který odchází močovou trubicí a umožňuje oplodnění vajíčka ve vejcovodu ženy.Kliknutím zvětšete

Prof. MUDr. Tomáš Hanuš, DrSc.

Mezinárodně uznávaný urolog. Pracuje na Urologické klinice 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Je předsedou České urologické společnosti J.E. Purkyně.

Jak urolog vyšetřuje?

Přes konečník.
Lékař prstem v rukavici prohmatá přes konečník prostatu. Vyšetření je nebolestivé a může objevit jak počínající nádor, tak nezhoubné zvětšení.
Krevní test.
PSA - prostatický specifický antigen - se určuje z trochy odebrané krve ze žíly na předloktí. Při zvýšené hladině PSA lékař provede další vyšetření.
Biopsie.
Pomocí ultrazvukové sondy, tzv. jehlovou metodou, může urolog odebrat i vzorek tkáně z prostaty – provést biopsii. „Vzorky se odešlou do laboratoře na histologické vyšetření. Při něm patolog zjistí důvod zvětšení prostaty – nezhoubné zvětšení, nebo nádorového onemocnění,“ vysvětluje profesor Hanuš.
Ultrazvukem. Kliknutím zvětšete
Urolog může použít klasickou sondu a vyšetřovat přes břišní stěnu nebo zavést speciální sondu do konečníku. „Je velikosti prstu ukazováku. Vyšetření nám dokáže o tkáni prostaty říci víc ve chvíli, kdy je podezření na karcinom prostaty, ať z krve nebo z pohmatu přes konečník. Provádí se ambulantně a je nebolestivé,“ popisuje profesor Hanuš.

Jak se léčí?

„Léčba je u každého pacienta individuální, lékař ji volí po vyhodnocení všech vyšetření. Záleží na tom, v jaké fázi se zhoubný nádor objevil. Zda jde o nádor, který je pouze na prostatě, nebo již přešel přes hranice prostaty, případně se šíří dál do ostatních orgánů, tedy metastazuje do mízních uzlin, plic, kostí,“ říká profesor Tomáš Hanuš. Cílem urologů je objevit nádor pouze na prostatě, tak může být pacient nádoru zbaven a být nejen léčen, ale i vyléčen.
> Operace.
Jde o chirurgické odstranění prostaty, případně místních uzlin v jejím okolí.
> Ozařování.
Lékař může zvolit místo operace ozáření nádoru. Moderní ozařovače dokáží nádor zcela zničit. V některých případech se používá i po operaci.
> Hormonální léčba.
Operaci i ozařování může lékař doplnit hormonální léčbou. V těle blokuje tvorbu mužského pohlavního hormonu testosteronu, který potřebují zhoubné buňky prostaty ke svému dalšímu množení.
> Chemoterapie.
Nejčastěji se používá až tehdy, když nádorová buňka přestává reagovat na hormonální léčbu. Stále se však vyvíjejí nové léky a léčebné metody, kdy se používá chemoterapie i v časnějších stadiích.

Kdy se muži pletou?

> Rakovinu nemám, nic mi není!
„Zhoubný nádor prostaty na rozdíl od nezhoubného zvětšení nedělá dlouho žádné potíže. Bolest často způsobují až metastázy např. v kostech či jiných orgánech, které se objevují u pokročilých stadií nemoci,“ upozorňuje profesor Tomáš Hanuš.
> Nádor mají jen důchodci!
„Zhoubný nádor prostaty se nejčastěji objevuje po padesátém roku. Muži však mohou mít i tzv. rodinnou zátěž, kdy se vyskytla rakovina prostaty u otce, bratra nebo strýce. V tomto případě může onemocnět i čtyřicátník. Jinak je pravda, že u mladších mužů se vyskytuje pouze zřídka, ale jsou bohužel i výjimky,“ říká profesor Hanuš.
> Mám jen zvětšenou prostatu!
„Nezhoubné zvětšení prostaty neznamená vyšší riziko zhoubného nádoru. Muž by měl být pravidelně sledován urologem, protože může dojít k vážným komplikacím, které může skončit i selháním ledvin a nutností podstupovat dialýzu. A zároveň se může objevit i zhoubný nádor,“ upozorňuje profesor Hanuš.
> Budu impotentní!
„Léčba zhoubného nádoru prostaty může způsobit problémy v sexuálním životě. Zároveň ale padesátník, u nějž byl karcinom objeven včas, může být léčen a vyléčen. Pak se např. místo jen pěti let života může dožít i osmdesátky či více let,“ říká profesor Hanuš s tím, že moderní léčebné postupy jsou stále šetrnější a mají menší dopad na sexuální život.

Test Aha! najdete v tištěném vydání...

Zdroj dat: ÚZIS a Národní onkologický registr


Autor: Tomáš Lamberský
Foto: Archiv

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.