10 důvodů, proč milování prospívá zdraví: Sex jako lék! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

10 důvodů, proč milování prospívá zdraví: Sex jako lék!

Sex je dobrý i na pleť.
Sex je dobrý i na pleť. (Profimedia.cz)

Skoro každý miluje sex, ale málokdo tuší, že funguje i jako lék.  Při vyvrcholení totiž organismus vyrábí řadu hormonů, které prodlužují život, zlepšují náladu a povzbuzují imunitní systém. Tady je 10 důvodů, proč bychom si sex měli pravidelně dopřávat.

1. Pomáhá proti bolesti
Tělo při sexuálním aktu produkuje hormon endorfin. Ten má podobné účinky jako morfin, který lékaři používají na tlumení bolesti. Proto při sexu zapomenete na bolavé zuby, nebo namožené svaly.

2. Posiluje imunitní systém
Sex dvakrát až třikrát za týden povzbuzuje imunitní systém, který produkuje dvojnásobné množství přirozených buněk »zabijáků«.
3. Zlepšuje spánek
Při sexu se zvyšuje produkce hormonu oxytocinu. Ten ordinují lékaři na léčbu nespavosti. Po dobrém sexu se dobře usíná a i spánek je hlubší.

4. Zabíjí stres
Po pohlavním styku je člověk odolnější proti stresu a nervozitě. Orgasmus zabírá líp než nejrůznější uklidňující čaje a pilulky.

5. Udržuje zdravá ústa
Sex se neobejde bez polibků a líbání stimuluje tvorbu slin. Ty čistí zuby a vytvářejí optimální pH v ústech.

6. Chrání před rakovinou
Milování dokáže snížit riziko rakoviny prsu u žen a u mužů zase rakoviny prostaty. U té je nebezpečí nižší dokonce o třetinu.

7. Prospívá močovému měchýři
Lidé ani netuší, že při milování si posilují pánevní svaly. Kdo se často miluje, vyhne se díky tomu ve vyšším věku problémům s močením.

8. Poráží infekce
Estrogen, který při sexu »vyrábí« tělo, chrání srdce a pomáhá v boji s infekčními nemocemi, jako jsou chřipka a nachlazení.

9. Léčí pleť
Při milování se zvyšuje tlak, tep letí vzhůru a krev proudí i těmi nejjemnějšími cévami. Pravidelný sex tak zlepšuje pleť a funguje i jako prevence proti celulitidě a křečovým žilám.

10. Čistí tělo
 Při sexu se zvyšuje přísun kyslíku a zlepšuje látková výměna. Díky tomu se tělo zbavuje odpadních látek.

Autor:  růž

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.