Velký seriál deníku Aha! – díl X. Jak vyzrát na časté angíny? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Velký seriál deníku Aha! – díl X. Jak vyzrát na časté angíny?

Angínu je nezbytné pořádně vyležet. Jinak hrozí, že nemoc může ohrozit srdce, klouby nebo ledviny. A častěji se také vrací.
Angínu je nezbytné pořádně vyležet. Jinak hrozí, že nemoc může ohrozit srdce, klouby nebo ledviny. A častěji se také vrací.

PRAHA – Vysoká horečka, až 40 °C, ukrutná bolest v krku a pocit, že nedokážeme spolknout ani hlt čaje. Takovými příznaky se většinou ohlásí angína, zánět krčních mandlí.


„Příznakem místních komplikací může být i ztížené otevírání úst,“ říká docent Jan Klozar o onemocnění, které nejčastěji vyvolávají streptokokové bakterie. S angínou se v životě potkal téměř každý z nás, ale velmi nepříjemné jsou vracející se záněty krčních mandlí. Jak je jim možné předcházet?

„Jen velice těžko. Opakující se tonzilitidy, tedy laicky angíny, jsou velký problém. Krční mandle představují zdroj infekce, která se objeví, když člověk prochladne, nebo je vyčerpaný. Ve chvíli, kdy je organismus oslaben, tak infekce, která v mandlích přetrvává, získá nad člověkem navrch a rozvine se nemoc,“ popisuje docent Klozar.

Léčba opakujících se angín je velmi složitá. „Chronická infekce je obtížně léčitelná antibiotiky, protože je sice v krčních mandlích, uvnitř v krku, ale zároveň mimo tělo. Zdroj infekce je totiž v hlubokých záhybech mandlí a tento prostor není součástí našeho organismu, takže i antibiotikum podané celkově – formou tablet nebo injekcí, se tam obtížně dostává,“ popisuje problém docent Klozar.

Lékaři k antibiotikům přidávají i lokální léčbu, potírání mandlí dezinfekčním prostředkem, ale ani tak nedokáží infekci stoprocentně zlikvidovat. „Jediná rada je vždy angínu i virózy důsledně vyléčit. To znamená nejlépe doma v posteli. Přecházením onemocnění se zvyšuje riziko recidiv – jejich opakování,“ říká docent Klozar. „Pokud krční mandle představují ložisko opakujících se infekcí, tak se doporučuje u pacientů starších dvaceti let jejich odstranění. U dětí se je vzhledem k důležitosti pro imunitní systém snažíme ponechat,“ dodává docent Klozar.

Komplikace angín rozdělujeme na celkové a místní. „Nejčastější místní komplikací je absces. Stav, kdy se infekce přemístí do prostoru vedle mandle a může tam vytvořit jakousi kapsu s hnisem. Jedná se o akutní stav, který musí lékař bezodkladně řešit,“ popisuje docent Jan Klozar s tím, že při zanedbání léčby se zánět může šířit dále přes stěnu hltanu až do hlavy nebo hrudníku. „Mezi celkové komplikace jako následek nesprávně léčené angíny patří dokonce možnost zánětu nitroblány srdeční, kloubů nebo ledvin,“ varuje docent Klozar.

Jak poznáme nemoc?

Angína začíná často bolestí hlavy, břicha, někdy i zvracením. Objevuje se horečka až 40 °C. Během několika hodin po prvních příznacích se zvětší krční mandle a otéká zadní stěna hltanu. Bolest bývá různá, od malé až k velké, působící často i polykací obtíže. Krční uzliny se obvykle zvětší a jsou citlivé na pohmat. Horečka trvá až 4 dny, záleží na správně zvolené léčbě.
Kliknutím zvětšeteA tak se ohlásí viróza…
Bolestí hlavy, malátnost, nechutenstvím a teplotou. Bolest v krku přichází s jedno až dvoudenním zpožděním. Největší bývá druhý až třetí den.

Doc. MUDr. Jan Klozar, CSc. Přední český lékař specializující se na nemoci ušní-nosní-krční. Pracuje na Klinice ORL a chirurgie hlavy a krku 1. lékařské fakulty UK v Praze a Fakultní nemocnice Motol.

Krční mandleKliknutím zvětšete

Krční mandle mají obrovský povrch. Je několikanásobně větší než povrch lidského těla. „Na mandlích jsou četné prohlubně a hluboké záhyby, takže ve svém celku má povrch větší než má lidské tělo,“ říká docent Jan Klozar.

Za bolestí může být i rakovina!

● Bolest v krku nejčastěji způsobují viry, téměř osmdesát procent onemocnění. Na tato onemocnění antibiotika nezabírají.
● Bakteriální infekce, tedy angíny, mají za následek přibližně patnáct procent problémů s bolením v krku. Při angíně lékař předepisuje antibiotika.
● Zbývajících pět procent mají na svědomí různé alergeny, tedy alergické reakce a plísňová onemocnění.
● Při dlouhotrvajícím škrábání a bolestech v krku se musí, zejména u kuřáků, vyloučit možné zhoubné onemocnění, tedy rakovina! Z tohoto hlediska je podezřelá zejména jednostranná bolestivost.

Co je pravda?

● Nemám mandle, nemůžu mít angínu!
Není pravda! Také jen malý kousek ponechané tkáně způsobuje časté záněty. Podobná tkáň jako v krčních mandlích se vyskytuje i jinde v hltanu, například v kořeni jazyka. Onemocnění se proto může projevit i na jiném místě než přímo na krčních mandlích.
● Ze zmrzliny nemůžu mít angínu!
Není pravda! Velké množství studené zmrzliny a chladných nápojů způsobí oslabení sliznice, která se stane náchylnější k infekcím.
● Nepůjdu na operaci, stejně mi nepomůže!
Není pravda! Po odstranění krčních mandlí významně angín ubude.
● Na vyndání mandlí mohu jít jen v zimě!
Ano i ne! Je pravda, že v letních vedrech je vyšší riziko pooperačního krvácení, ale v zimě zase hrozí komplikace způsobené častějšími virózami a chřipkou. Pro alergiky není vhodné k operaci jaro a léto.

Příští pondělí: Jak vyzrát na deprese?
Poradí prof. MUDr. Jiří Raboch, DrSc.


Autor: Tomáš Lamberský

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.