Žlučové kameny - Michaela (8) z Plzně: Nemoc udeřila po smrti tatínka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Žlučové kameny - Michaela (8) z Plzně: Nemoc udeřila po smrti tatínka!

Fotografie
Fotografie (internal)

Malé Míše z Plzně je osm let, přesto se léčí s onemocněním, které je typické pro dospělé. Žlučovými kameny... Od čtyř let si stěžovala na bolesti bříška; správnou diagnózu lékaři stanovili až letos v únoru. Problémy po celou dobu přisuzovali stresu ze smrti tatínka, který zemřel, když bylo Míše dva a půl roku. Kromě kamenů se krásná pihovatá holčička léčí i s epilepsií.

„Od té doby, co začala brát léky na epilepsii, ji častěji bolelo břicho. U malých dětí to není nic neobvyklého, zpočátku mne to neděsilo,“ říká její matka Laďka (41).

„Navíc v informačním letáku k léku byly občasné bolesti břicha jako vedlejší účinky uvedeny,“ vysvětluje. Vše vygradovalo loni v září, kdy bylo Míše jednou v noci dost zle. Lékařka z pohotovosti doporučila teplé obklady na bříško a obtíže do rána přešly. Zlom nastal letos v lednu, kdy se Míšiny akutní potíže opakovaly. Laďka s dcerou dojela na pohotovost v Plzni. Lékařce řekla, že jí dceřin stav nápadně připomíná žlučníkový záchvat.

„Máme tyto potíže v rodině, maminka už žlučník nemá a já jsem také párkrát žlučníkovou koliku měla,“ vysvětluje Laďka. Lékařka jí oponovala s tím, že u tak malého dítěte kolika nepřichází v úvahu a poslala ji k pediatrovi. V únoru Míše na sonografickém vyšetření našel lékař mnohočetné žlučníkové kameny o velikosti 3 milimetrů! Na chirurgii navrhli prý jediné možné řešení: laparoskopické odstranění žlučníku.

„To se mi přece jen u osmiletého dítěte zdá příliš radikální,“ myslí si ustaraná Laďka. Neví ale, co dál. Doktoři jinou alternativu nenabídli s tím, že běžně používané léky jsou určeny až dětem od deseti let. Operační výkon by přitom mohly maximálně oddálit. Míša nyní čeká na další gastroenterologické vyšetření, které by mělo rozhodnout co dál.

Stres ze smrti táty

Proč Míša onemocněla? Roli kromě rodinné zátěže sehrál zřejmě i stres ze smrti tatínka. „Když manžel po těžké nemoci zemřel, bylo Míše jen dva a půl. Teprve teď si pořádně uvědomuje, co se stalo a zkouší se s tím vyrovnat,“ vysvětluje matka důvody stresového zatížení dcerky. To, že se jí ve čtyřech letech objevila epilepsie a Míša musí bez přestávky užívat léky, jejímu tělu nepřidá.

„Nestravujeme se nezdravě; kupujili uzeniny, zásadně šunku s co nejvyšším podílem masa. Klobásy na grilování jen výjimečně. Míša baští hodně ovoce i zeleniny,“ uvádí matka ke stravovacím návykům dcerky. Problém je v omezování bílého pečiva, celozrnné či žitné malé holčičce zkrátka nechutná.

Co se snaží omezit rapidně, to jsou sladkosti: „Doma ji uhlídám, ale nemám jistotu, že s kamarádkami »nestláská« vše, co jí přijde pod ruku,“ má obavy Laďka. Ve školní jídelně je prý dietní strava pro žlučníkáře neřešitelná.

Třídní učitelku o dceřiných obtížích informovala. „Požádala jsem, aby ve škole dohlédli na Míšin pitný režim, a aby ji pouštěli na toaletu i během vyučování,“ popisuje opatření, která učinila. „V tom je další potíž, Míša na to, jak dlouho a jaké léky bere, pije opravdu málo,“ stěžuje si Laďka.

K dosažitelnosti vhodné stravy dodává: „Je spousta potravin, vhodných pro žlučníkáře. Horší už je to s ekonomickou stránkou věci, kdy za kvalitní suroviny zaplatíte mnohem víc.“ A to je pro matku, samoživitelku se dvěma dětmi – Laďka má ještě druhou dceru, Báru (15) – opravdu problém. Přesto se maminka nevzdává a věří, že Míša bude zdravá i bez operace.

Proč vznikají?

Při obezitě i prudkém zhubnutí.

Při konzumaci stravys vysokým obsahemcholesterolu a cukrů.

Při stresu a nezvyklé tělesné námaze.

MUDr. Pavla Liptáková: Jezte dostatek zeleniny!

Žlučové kameny mohou podle výživové specialistky MUDr. Pavly Liptákové z pražské ordinace Andělské lázněCherubín vznikat jako důsledek kombinace stresu, genetického zatížení a dlouhodobého užívání léků.

„Je třeba důsledně dodržovat pitný režim, hlídat složení stravy – kvalitu i výživovou hodnotu. Je nutný dostatečný příjem kvalitních bílkovin v podobě libového masa a ryb. Doporučuji zařazovat dostatečné množství zeleniny a ovoce. Pro zmírnění stresu je vhodný rekreační pohyb a seberealizace v zájmových kroužcích,“ radí doktorka Liptáková.

Na jaká jídla zapomenout a co naopak jíst?

Nevhodné potraviny

česnek kořeněná jídla tučné pokrmy nadýmavé potraviny jako např. luštěniny, brukvovitá zelenina (zelí, květák, kedluben, brokolice) tučné sýry, např. hermelín, niva, madeland apod. sladkosti a jemné pečivo jako loupáky, koblihy smetanové polévkya omáčky silná káva perlivé vody limonády a cola

Co lékaři doporučují?

ovocné šťávy ředěné vodou

bylinkové čaje z máty a meduňky, oslazené hroznovým cukrem

libové maso, nejlépe drůbeží a rybí

dostatek ovoce a zeleniny bez slupky (dospělí 200 g ovoce a 400 g zeleniny denně)

cereálie – neslazené ovesné, žitné, pohankové, ječné vločky a celozrnné kaše s nich připravené

kysané mléčné výrobky – jogurt, kefír, podmáslí, acidofilní mléko, nejlépe neslazené

vybírat pokrmy vařené a dušené, vyhnout se smaženým a pečeným jídlům

vyhýbat se čerstvému pečivu, vhodnější je den staré

dodržovat mezi jídly 2 až 3 h pauzu

MUDr. Věra Zoubková: Prevence? Pravidelné stravování!

„Kameny ve žlučníku takto malého dítěte jsou opravdu vzácné,“ říká chiruržka Věra Zoubková z chirurgie nemocnice ve Stodě. K Míšiným dispozicím je podle ní třeba přidat fakt, že žlučníkové kameny více postihují ženy.

„Žlučové kameny vznikají ve žlučníku a žlučových cestách při přesycení žluče jejími běžnými součástmi, cholesterolem, bilirubinem a vápníkem,“ uvádí doktorka Zoubková.

Obvykle se přihlásí bolestí v pravém podžebří a okolí pupku, vystřelující do zad i ramene, nevolností, zvracením a nadýmáním. Léčí se dietou, klidem na lůžku, teplými obklady břicha, léky k uvolnění křečí a léky proti bolesti. Pokud potíže přetrvávají, přistupují lékaři k operaci. Buď vyjmou kamínky, zaklíněné ve žlučovodech, nebo odstraní žlučník.

Prevencí jejich vzniku, ale i režimovým opatřením u diagnostikovaných pacientů je pravidelné stravování. Nejlépe pět až šestkrát denně. „Žluč se ze žlučníku uvolňuje, jeli v žaludku potrava. Je tedy nutné častější stravování v pravidelných intervalech a hojnost tekutin,“ radí lékařka.

Přečtěte si
ivkanatka
10. 4. 2012 • 12:38

A navíc, problémy se dceři zvětšovaly po stravování se ve školní jídelně a tak jsem jí vařila doma jídlo, které si po příchodu ze školy domů ohřála a problémy byly daleko menší - žlučníková dieta jezkrátka potřeba a není tak drastická a drahá , jako třeba bezlepková.

ivkanatka
10. 4. 2012 • 12:32

Michalčinu matku chci uklidnit, protože problémy se žlučníkem měla i moje 10-ti letá dcera a dětská lékařka si myslela, že si vymýšlíme. Protože máme také problémy se žlučníkem v celé rodině a všichni jsme po operaci, tak jsem příznaky, které dcera měla, popisovala u její dětské lékařky stejně, jako jsem je měla já. Je to již sice 26 let, ale když už selhala všechna v té době dostupná vyšetření, tak nás odeslala do nemocnice na vyšetření ultrazvukem, v té době ne ještě moc rozšířeném vyšetření. Naštěstí tam byl můj známý doktor ještě z dob mého dětství, udělal jí vyšetření a řekl, že dcera má ve žlučníku písek, což není až zas taková vzácnost a sklony v rodině jsou a poslal jí do Karlových Varů na 2 měsíce, kde měla dcera kůru pitnou vodou a od té doby má klid. Dnes je jí 36 let a problémy nemá žádné. Když jsme za ní po měsíci pobytu v lázních mohli přijet, tak tam byly i mladší děti, které měly se žlučníkem problémy a dokonce tam byl 7-letý chlapec po operaci. Takže vím, že i takovou nemocí může trpět malé dítě stejně jako dospělý člověk a mamince Míši přeji, ať se nenechá odradit řečmi, že takhle malé dítě nemůže mít žlučníkové problémy. I další nemoci, které jsou, mají přeci i malé děti - viz epilepsie a další. Přeji oběma hodně pevné nervy v boji s lékaři a Míše hodně zdravíčka do budoucna.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.