České hrady a zámky: Královský Pražský hrad! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

České hrady a zámky: Královský Pražský hrad!

Majestátní panorama Pražského hradu.
Majestátní panorama Pražského hradu. (Profimedia.cz, ara)

Nový seriál jarního a letního cestování po nejkrásnějších českých a moravských hradech a zámcích startujeme v hlavním městě. Pražský hrad je bezpochyby nejvýznamnějším hradem v Česku.

Od 9. století býval sídlem českých knížat, později králů a od roku 1918 je sídlem prezidenta republiky. Unikátní je i svými rozměry. Podle Guinnessovy knihy rekordů je se svými 570 metry délky a 128 metry šířky největším starobylým hradem na světě!

Proč sem jet

Návštěvník by si neměl nechat ujít katedrálu sv. Víta. Uloženy jsou zde korunovační klenoty, najdete tu hrobku českých králů a císařů. Pohřben zde byl třeba Karel IV. či Jiří z Poděbrad.

I vaše děti pak zaujme Zlatá ulička. V expozici je k vidění příbytek střelce z družiny Rudolfa II., alchymistická dílna či středověká krčma.

Za pozornost stojí expozice Svatovítského pokladu. Uvidíte více než půlmetrový zlatý relikviářový kříž, který nechal zhotovit císař Karel IV ke korunovacím.

Informace

■ Otvírací doba: Duben až říjen: 9.00 – 18.00 Listopad až březen: 9.00 – 16.00

■ Vstupné: Velký okruh (zahrnuje prohlídku celého hradu včetně galerií a expozice Příběh Pražského hradu) plné 350 Kč, snížené 175 Kč, rodinné 700 Kč Malý okruh (Starý královský palác, bazilika sv. Jiří, Zlatá ulička, katedrála sv. Víta) plné 250 Kč, snížené 125 Kč, rodinné 500 Kč

■ Internet: www.hrad.cz

Tip Aha! na výlet

Pokud zavítáte do Prahy, nenechte si ujít návštěvu zdejší zoologické zahrady, která čítá úctyhodných 671 druhů zvířat! Mezi největší lákadla patří gorilí rodinka, vzácní koně Převalského a také pavilon Indonéské džungle. Rodinné vstupné je 450 Kč.

Jak se tam dostat

Praha je důležitým železničním uzlem, do kterého se dostanete vlakem ze všech koutů republiky. Pokud přijedete na hlavní nádraží, svezte se metrem nebo tramvají do zastávky Hradčanská, odkud je to na Hradčany pěšky zhruba půl kilometru.

Vyrazíte-li do Prahy z Brna, máte na výběr z komfortních vlaků EC, které jezdí každou hodinu, a do Prahy s nimi dojedete zhruba za 2,5 hodiny. Podobně časté spojení je také spojení z Ostravy, Olomouce a Pardubic, kde můžete navíc využít nejrychlejší spoje v ČR – vlaky SC Pendolino. Rychlé je také spojení z Ústí nad Labem nebo Hradce Králové.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.