Křečové žíly - František z Prahy: Mám »křečáky« jak provazy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Křečové žíly - František z Prahy: Mám »křečáky« jak provazy!

František Dvořák bojuje s křečovými žilami již několik let.
František Dvořák bojuje s křečovými žilami již několik let. (Aha! – Václav Nekvapil, Martin Pekárek)

Celý život stál František Dvořák (83) u soustruhu a na stará kolena má křečové žíly tlusté jak dva prsty. Jak sám říká, má velké štěstí, že ho nebolí, protože moc dobře ví, že existují i lidé, kteří kvůli žilám nemohou ani pořádně chodit.

František pracoval celý život v továrně, nejdřív jako seřizovač strojů, později jako soustružník, mnohahodinové stání ve fabrice si ale před odchodem do důchodu vybralo svou daň.

„Posledních deset let jsem dělal soustružníka a pracoval jsem i přesčasy. Stál jsem u soustruhu od šesti ráno do čtyř odpoledne s malou přestávkou na oběd. Na práci jsem si nikdy nestěžoval, ale postupem času se mi z dlouhého stání na jednom místě začaly dělat křečové žíly,“ vypráví pan František.

„Nejprve to byly jen takové mírně zduřelé žilky. Potom začaly vystupovat celé žíly, až se to nakonec rozrostlo to takovýchhle rozměrů,“ pokyvuje smutně hlavou.

Bez bolesti

František Dvořák má veliké štěstí, křečové žíly, které se mu udělaly, totiž kromě toho, jak vypadají, nemají žádné bolestivé projevy.

„Vím o lidech, kterým žíly praskají a dělají se jim velké modřiny. Také je berou křeče do nohou a tak podobně. To se mi naštěstí vyhnulo. Přestože jsem 63 let stál na pracovišti, tak jsem se snažil ve volném čase hodně chodit. S rodinou jsme si dělali výlety do Tater, Jeseníků a tak. Vždycky to byly mnohakilometrové pěší túry, aby se nohy pořádně protáhly. Možná i díky tomu nemám jiné vedlejší projevy kromě toho, že občas mám nohy ztuhlé,“ postěžoval si pan František.

Pomáhá mi francovka

Se svým problémem obrazil i několik doktorů, ale žádný mu příliš nepomohl. „Já jsem to ze začátku hodně zanedbal, nevěnoval jsem tomu příliš velkou pozornost a spíš jsem to vnímal jen jako projev stárnutí,“ říká dnes již letitý penzista. Jednoho dne se ale k lékaři přeci jen vypravil a nedozvěděl se povzbuzující zprávy.

„Účinná léčba není, daleko lepší je prevence. Chodit. Myslím, že se to týká všech, protože dneska vůbec lidé málo chodí, buď stojí v obchodech, nebo sedí v kanceláři,“ říká František.

S podpůrnými léky nebo stahovacími punčochami příliš dobré zkušenosti nemá. „Mým celoživotním lékem je francovka. Vždycky když mě nohy trochu berou, tak si je namažu francovkou a je to dobré,“ dodal s tím, že své křečové žíly bere spíš jako kosmetický problém, který ho výrazně neomezuje.

Co jsou křečové žíly?

Jako křečové žíly, varixy nebo žilní městky se označují vakovitě rozšířené úseky žil povrchového žilního systému dolních končetin.

Jde o jedno z nejčastějších onemocnění dolních končetin.

Zda člověk onemocní, je dáno především dědičně.

Postihují 30 až 60 % Čechů, ženy až 4x častěji než muže.

U žen také platí přímá úměra mezi počtem těhotenství a pravděpodobností výskytu křečových žil.

Křečové žíly jsou vzácné u Arabů, Asiatů a černochů.

Pokud jsou křečové žíly operovány, v 65 procentech se do pěti let objeví znovu.

Jak se léčí?

➤ Tlakové punčochy: Dočasné stlačení povrchových žil vede k ústupu otoků a zlepšení krevního toku.

Skleroterapie: Principem je vstřiknutí látky do nemocné žíly, které způsobí její uzavření.

Flebektomie: Odstranění křečových žil z malých řezů. Moderní medicína chirurgickou léčbu upozaďuje, preferuje laserovou terapii.

Laserová terapie: Ošetření probíhá bezkontaktně, přes neporušenou kůži.

Léčba teplem: Pomocí radiofrekvenčního proudu dochází k zatavení a zániku křečové žíly.

Co můžete udělat sami

Každý den si najděte čas na nějaký pohyb.

Vyvarujte se jednostranné zátěže, jako je dlouhé stání nebo sezení. Používejte kompresivní punčochy.

Dejte nohám odpočinout ve zvýšené poloze. ➤ Neseďte s překříženýma nohama.

Choďte v botách s nižším podpatkem, ale ne plochých.

Nenoste oblečení stažené v oblasti třísel či kolen.

Sprchujte nohy střídavě teplou a studenou vodou.

Hlídejte si váhu, při nadváze se snažte zhubnout.

Zaměřte se na zásady zdravé výživy, zkuste např. pohanku.

MUDr. Martin Bognár: Dejte si nohy na stůl!

Přestože jsou nohy až na druhém konci těla, měli by jim lidé v péči o ně věnovat řádnou pozornost. Křečové žíly trápí velkou část populace a jedinou vhodnou prevencí je nohám pořádně ulevit.

Potravinové doplňky sice také působí, ale nejsou samospasitelné. „Nejlepší je vyhýbat se dlouhému stání, a pokud už člověk stát musí, tak se snažit, aby nohy stále pracovaly, byly v pohybu. Je potřeba se vyhýbat i dlouhému sezení,“ říká lékař MUDr. Martin Bognár.

„Je dobré si nohy pravidelně protáhnout, zacvičit si. Nebo si je dát na nějakou vyvýšenou podložku, aby z nich krev odtekla. To je vhodné například v okamžiku, kdy se ještě křečové žíly nevytvořily, ale jsou již vystouplé,“ radí doktor Bognár.

Existuje také celé řada potravinových doplňků, které mají vliv na posílení žilních stěn. „Je to například výtažek z červeného hroznového listu nebo slavná mast z kaštanu,“říká lékař.

Sebelepší prevence ale nezamezí vzniku křečových žil, pokud pro ně má člověk genetické dispozice. „Žádná z léčebných metod však není bez recidivy. Křečové žíly se zkrátka vrací, někdy po dvou letech, jindy po pěti,“ uzavírá Bognár.

Také právě procházíte nebo jste prošli náročnou léčbou? A chcete se s ostatními čtenáři podělit o své zkušenosti? Nebo přispět radou? Pište na adresu: Deník Aha!, Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7 nebo e-mailem na: aha@ahaonline.cz



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.